ΗΠΑ: Μπάιντεν – Μακρόν στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη

Πρέπει να διαβάσετε

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατευθύνεται στην Ουάσιγκτον για την πρώτη επίσημη επίσκεψη επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν – μια αναβίωση της διπλωματικής φαντασμαγορίας που είχε ανασταλεί λόγω της πανδημίας Covid-19.

Η σχέση Μπάιντεν – Μακρόν είχε μια δύσκολη αρχή. Ο Μακρόν ανακάλεσε για λίγο τον πρεσβευτή της Γαλλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι, αφού ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μια συμφωνία για την πώληση πυρηνικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, υπονομεύοντας μια σύμβαση της Γαλλίας για την πώληση υποβρυχίων με κινητήρα ντίζελ.

Όμως, σύμφωνα με το Associated Press, η σχέση αυτή άλλαξε με τον Μακρόν να αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο προωθημένους Ευρωπαίους συμμάχους του Μπάιντεν στην απάντηση της Δύσης κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η επίσκεψη αυτής της εβδομάδας – θα περιλαμβάνει συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο, ένα λαμπερό δείπνο, μια συνέντευξη Τύπου και πολλά άλλα – έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή και για τους δύο ηγέτες.

Όπως αναφέρουν Αμερικανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν έχουν μπροστά μια πλούσια ατζέντα να αναλύσουν, κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη (01/12) στον Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, της αυξανόμενης διεκδικητικότητας της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό χώρο και των αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική.

Ωστόσο, στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Οβάλ Γραφείο θα βρεθεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς τόσο ο κ. Μπάιντεν όσο και ο κ. Μακρόν εργάζονται, για να διατηρήσουν την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο, καθώς προσπαθεί να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Στην Ουάσινγκτον, οι Ρεπουμπλικάνοι πρόκειται να αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων Κέβιν Μακάρθι λέει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα δώσουν «λευκή επιταγή» για την Ουκρανία.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι προσπάθειες του Μακρόν να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη θα δοκιμαστούν από το αυξανόμενο κόστος της υποστήριξης της Ουκρανίας στον εννεάμηνο πόλεμο και καθώς η Ευρώπη παλεύει με την άνοδο των τιμών της ενέργειας που απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα