Με κορωνοϊό προσβλήθηκε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, παρουσιάζει ήπια συμπτώματα της COVID-19, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του με τηλεργασία για όσο θα παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι του, τις επόμενες πέντε ημέρες.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Πεντάγωνο, ο κ. Όστιν εξήγησε πως υποβλήθηκε σε τεστ για τον SARS-CoV-2 την Κυριακή, όταν άρχισαν να εκδηλώνονται τα συμπτώματα της COVID-19 ενώ βρισκόταν στο σπίτι του για τις διακοπές των εορτών.

Διευκρίνισε πως είχε συναντηθεί για τελευταία φορά με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την 21η Δεκεμβρίου, μια εβδομάδα και πλέον προτού εκδηλωθούν τα συμπτώματα, και ότι είχε υποβληθεί σε τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα εκείνο το πρωί.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είναι πλήρως εμβολιασμένος κατά της COVID-19· έλαβε την τρίτη, ενισχυτική δόση του τον Οκτώβριο.

Φάουτσι: Κατακόρυφη η αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, ο Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου στην υγειονομική κρίση προειδοποίησε πως η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ ακολουθεί μια καμπύλη «σχεδόν κατακόρυφη».

«Βρισκόμαστε στη μέση ενός πολύ σφοδρού κύματος», διαβεβαίωσε ο Φάουτσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επισημαίνοντας πως η αύξηση των κρουσμάτων, «που είναι σχεδόν κατακόρυφη», είναι «πρωτόγνωρη», με έναν μέσο όρο σχεδόν 400.000 νέων μολύνσεων την ημέρα.

Οι νοσηλείες καταγράφουν επίσης ανοδική πορεία, όχι όμως με τον ίδιο ρυθμό, σημείωσε.

Αν και δεν πρέπει να «καταλήγουμε σε συμπεράσματα πολύ βιαστικά», καθώς οι νοσηλείες είναι δείκτες που εξελίσσονται συχνά αργότερα, υπάρχουν «ολοένα και περισσότερες αποδείξεις» ότι η άκρως μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον οδηγεί σε λιγότερο σοβαρές μορφές της νόσου, εξήγησε ο διαπρεπής επιστήμονας, επικαλούμενος δεδομένα από τη Νότια Αφρική και την Αγγλία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τόσες μολύνσεις, η παραλλαγή θα μπορούσε, εντούτοις, να οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στα νοσοκομεία, ασκώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο «μια πίεση στο νοσοκομειακό σύστημα».

Ο Άντονι Φάουτσι δήλωσε πως ελπίζει ότι το τωρινό κύμα θα φθάσει στην κορύφωσή του «έπειτα από κάποιες εβδομάδες», προτού αντιστραφεί, όπως συνέβη στη Νότια Αφρική.

Τις παραμονές της επιστροφής στα σχολεία, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος κάλεσε τους γονείς να «εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εμβολιάσουν τα παιδιά τους», να τα προτρέπουν να φορούν μάσκα και να τα υποβάλλουν σε εξετάσεις.

«Με όλα αυτά, η κατάσταση θα είναι αρκετά ασφαλής, προκειμένου τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ Μιγκέλ Καρντόνα, διαβεβαίωσε πως ο στόχος είναι να διατηρηθεί «μια πλήρης φυσική παρουσία», καθώς τα παιδιά έχουν «υποφέρει αρκετά» και πολλές κομητείες δεν έχουν ανοίξει τα σχολεία εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

«Έχουμε επίγνωση πως θα μπορούσαν να υπάρξουν δυσκολίες» σε αυτήν την επιστροφή, ιδίως λόγω των απουσιών του προσωπικού που έχει μολυνθεί από την Covid-19, παραδέχθηκε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Fox News.

Πηγή: cnn.gr