Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022
27.8 C
αίθριος καιρός - Δήμος Ηρακλείου

Δες τον καιρό

ΗΠΑ: «Έτοιμες» για ενίσχυση και επέκταση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Πρέπει να διαβάσετε

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να ενισχύσουν και να επεκτείνουν τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν με στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αντονι Μπλίνκεν, απευθυνόμενος στην -υπό την αιγίδα του ΟΗΕ- Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στην Γενεύη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν την δέσμευση να διασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο. Η διπλωματία είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει ότι έαν το Ιράν επιστρέψει στην «αυστηρή τήρηση» της συμφωνίας του 2015, η κυβέρνησή του θα κάνει το ίδιο, υπενθύμισε στην μαγνητοσκοπημένη παρέμβασή του ο Αντονι Μπλίνκεν.

«Σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους, θα επιδιώξουμε επίσης να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης [διεθνής πυρηνική συμφωνία του 2015] και να αντιμετωπίσουμε άλλους τομείς ανησυχίας, στους οποίους περιλαμβάνεται η αποσταθεροποιητική περιφερειακή συμπεριφορά του Ιράν και η ανάπτυξη και διασπορά βαλλιστικών πυραύλων» επισήμανε.

«Και το Ιράν πρέπει να τηρήσει πλήρως τις διασφαλιστικές του συμφωνίες με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και τις διεθνείς του υποχρεώσεις» υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, στον απόηχο της επίσκεψης του γενικού διευθυντή της IAEA, Ραφαέλ Γκρόσι, στο Ιράν το Σαββατοκύριακο.

Η IAEA ανακοίνωσε χθες, Κυριαή, ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Ιράν να αμβλύνει το αποτέλεσμα των μέτρων που σχεδιάζει να λάβει η Τεχεράνη, που περιλαμβάνουν τον τερματισμό των επιθεωρήσεων του διεθνούς οργανισμού.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε κατά την επιστροφή του από το Ιράν ότι κατέληξε με την Τεχεράνη σε μια «προσωρινή λύση» διάρκειας τριών μηνών ώστε να διατηρηθεί μια «ικανοποιητική εποπτεία» επί του πυρηνικού προγράμματος, ακόμη και αν οι επιθεωρήσεις περιοριστούν.

«Η πρόσβαση [στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν] θα μειωθεί, ας το παραδεχτούμε, αλλά θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε τον απαραίτητο βαθμό επιτήρησης και ελέγχου» δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι κατά τη διάρκεια σύντομης ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο της Βιέννης, επιβεβαιώνοντας ότι η Τεχεράνη θα προχωρήσει με τα σχέδιά της για την διάρρηξη της συνεργασίας της με την IAEA.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα