ΗΠΑ: Επανέρχονται δασμοί 254% στα ηλιακά πάνελ

Πρέπει να διαβάσετε

Την επαναφορά των εξουθενωτικών δασμών στην ηλιακή ενέργεια, που φτάνουν έως και το 254%, ψήφισε η αμερικανική Βουλή, ανατρέποντας το διετές μορατόριουμ Μπάινεν και ενώ ο Λευκός Οίκος διατηρεί τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο.

Η νομοθεσία κατευθύνεται τώρα στη Γερουσία, εν μέσω αυξανόμενου αντικινεζικού αισθήματος στο Καπιτώλιο. Ακόμη κι αν δεν γίνει νόμος, το ψήφισμα φέρνει στο προσκήνιο την εξάρτηση της ηλιακής βιομηχανίας των ΗΠΑ από φθηνά εισαγόμενα ηλιακά πάνελ και δίνει στους Ρεπουμπλικάνους την ευκαιρία να καταγγείλουν τους Δημοκρατικούς ως υποχωρητικούς απέναντι στην Κίνα.

«Η ατζέντα του ριζοσπαστικού Πράσινου New Deal των Δημοκρατικών βάζει την Κίνα πάνω από τους Αμερικανούς κατασκευαστές», δήλωσε ο αρχηγός της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Steve Scalise.

Αν πετύχει η προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών, θα επανέλθουν οι δασμοί στις εισαγωγές ηλιακής ενέργειας από τέσσερις ασιατικές χώρες —Καμπότζη, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ— που προμηθεύουν το 80% των πάνελ των ΗΠΑ, αφού το Υπουργείο Εμπορίου διαπίστωσε ότι ορισμένοι Κινέζοι κατασκευαστές παρέκαμπταν τους δασμούς. Η αναδρομική δασμολόγηση υπολογίζεται σε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αναστείλει τους δασμούς στα ηλιακά πάνελ έως τον Ιούνιο του 2024 προκειμένου να δώσει περισσότερο χρόνο στη βιομηχανία ώστε να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

«Δεδομένου ότι η ικανότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ μπορεί να καλύψει μόνο το ένα τρίτο της τρέχουσας ζήτησης, η εγχώρια βιομηχανία μας χρειάζεται χρόνο για να κλιμακώσει την παραγωγή και να υποστηρίξει καλές θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Hebah Kassem, διευθυντής της περιβαλλοντικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sierra Club, γράφει το Bloomberg.

(euro2day)

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα