ΗΠΑ: Διαδηλώσεις υπέρ της άμβλωσης εν όψει της ετυμηγορίας του Ανώτατου Δικαστηρίου

Πρέπει να διαβάσετε

Υποστηρικτές της άμβλωσης αναμένεται να διαδηλώσουν από τη μια άκρη των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι την άλλη, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα αυτού που οι οργανωτές έχουν δηλώσει πως θα είναι ένα «καλοκαίρι της οργής», εάν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανατρέψει τη νομοθεσία Roe v. Wade του 1973 που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στη χώρα.

Οργανώσεις υπέρ της άμβλωσης, όπως οι Planned Parenthood, Women’s March και άλλες, έχουν σχεδιάσει για σήμερα, Σάββατο, περισσότερες από 300 πορείες. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Νέας Υόρκης, στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, το Λος Άντζελες και το Σικάγο.

Οι διαδηλώσεις έρχονται ως απάντηση στη διαρροή προσχεδίου γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο κυκλοφόρησε στις 2 Μαΐου και δείχνει ότι η συντηρητική πλειοψηφία του δικαστηρίου είναι έτοιμη να ανατρέψει την απόφαση του 1973.

Η τελική απόφαση του δικαστηρίου, που ενδέχεται να δώσει στις πολιτείες την εξουσία να απαγορεύουν τις αμβλώσεις, αναμένεται τον Ιούνιο. Περίπου οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ μπορεί να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν αυστηρά τις αμβλώσεις, εφόσον υπάρξει απόφαση που θα ανατρέψει την υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Οι οργανωτές είπαν ότι περιμένουν πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα συμμετάσχουν στις σημερινές διαδηλώσεις, για τις οποίες είπαν ότι θα είναι οι πρώτες από πολλές συντονισμένες διαμαρτυρίες που θα πραγματοποιηθούν σχετικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι αυτή τη στιγμή «κατοικούν» στον Λευκό Οίκο και διατηρούν την πλειοψηφία σε αμφότερα τα σώματα του Κογκρέσου, ελπίζουν ότι η αντίδραση στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα οδηγήσει τους υποψηφίους του κόμματός τους στη νίκη στις εκλογές που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο, στα μέσα της προεδρικής θητείας.

 

Ωστόσο οι ψηφοφόροι θα ζυγίσουν το ζήτημα της άμβλωσης έναντι άλλων θεμάτων, όπως η αύξηση των τιμών των τροφίμων και του αερίου, και μπορεί να είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά την ικανότητα των Δημοκρατικών να προστατεύσουν την πρόσβαση στην άμβλωση, αφού απέτυχαν προσπάθειές τους να περάσουν νομοθεσία που θα περιλάμβανε στην ομοσπονδιακή νομοθεσία το ζήτημα της άμβλωσης.

Οι διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη σχεδιάζουν να κάνουν πορεία στη Γέφυρα του Μπρούκλιν, ενώ οι διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον θα συγκεντρωθούν στο Μνημείο του Ουάσινγκτον και μετά θα κατευθυνθούν προς το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι διαδηλωτές στο Λος Άντζελες σχεδιάζουν να συγκεντρωθούν στο Δημαρχείο, ενώ διαδηλωτές στο Τέξας επρόκειτο να συγκεντρωθούν στην πολιτειακή πρωτεύουσα, το Όστιν.

Η οργάνωση κατά των αμβλώσεων Students for Life of America, που έχει οργανώσεις σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει σήμερα αντιδιαδηλώσεις σε εννέα αμερικανικές πόλεις, της Ουάσινγκτον περιλαμβανομένης.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα