test

ΗΠΑ: Χωρίς πρόεδρο η Βουλή των Αντιπροσώπων – Αποπέμφθηκε ο Κέβιν Μακάρθι

Πρέπει να διαβάσετε

«Ακέφαλη» είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ μετά την πρωτοφανή απόφαση στην ιστορία του αμερικανικού Κογκρέσου την απομάκρυνση του  Ρεπουμπλικάνου προέδρου της, Κέβιν Μακάρθι.

Από τα μέλη του σώματος 216 μέλη ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής, συμπεριλαμβανομένων οκτώ Ρεπουμπλικάνων, έναντι 210 τα οποία τάχθηκαν κατά.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εγκαινιάζει περίοδο αναταράξεων στην κάτω Βουλή των ΗΠΑ, όπου θα πρέπει να εκλεγεί αντικαταστάτης του, υπόθεση που αναγγέλλεται ιδιαίτερα περίπλοκη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τέτοια ψηφοφορία είχε να γίνει πάνω από έναν αιώνα στις ΗΠΑ, από το 1910· και ουδέποτε είχε παυθεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το αξίωμα.

Η εξέλιξη ακολούθησε την κατάθεση από βουλευτή της αμερικανικής σκληρής δεξιάς, τον Ματ Γκετζ, πρότασης μομφής για την αποπομπή από το αξίωμά του του Μακάρθι παρότι ανήκουν στο ίδιο κόμμα.

Ο κ. Γκετζ, ο οποίος εκλέγεται στη Φλόριντα, πρόσαπτε κυρίως στον Κέβιν Μακάρθι πως διαπραγματεύτηκε με τους Δημοκρατικούς προσωρινό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, κάτι στο οποίο εναντιώνονταν αρκετοί συντηρητικοί, και ακόμη πως έκλεισε «μυστική συμφωνία» με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη χρηματοδότηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος τάσσεται εναντίον της εκταμίευσης περαιτέρω κεφαλαίων για το Κίεβο, κρίνοντας πως τα χρήματα αυτά πρέπει να διατεθούν για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Καμιά στήριξη από τους Δημοκρατικούς

Ο Μακάρθι έμοιαζε για κάποιο διάστημα να λογαριάζει πως θα σώσει το κεφάλι του, ελπίζοντας πως θα επικρατούσαν πολιτικοί υπολογισμοί και οι Δημοκρατικοί θα του προσέφεραν υποστήριξη, έστω οριακή, με αντάλλαγμα παραχωρήσεις.

Τίποτα τέτοιο δεν συνέβη.

«Επαφίεται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα να τερματίσει των εμφύλιο πόλεμο των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή», ξεκαθάρισε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στο σώμα, ο Χακίμ Τζέφρις, έπειτα από μακρά συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας χθες Τρίτη.

«Οι λόγοι να αφήσουμε τους Ρεπουμπλικάνους να χειριστούν τα δικά τους προβλήματα είναι αναρίθμητοι. Ας τους αφήσουμε να κυλιούνται στον βούρκο της ανικανότητάς τους και της αδυναμίας τους να κυβερνήσουν», πέταξε, ανελέητα, η προοδευτική βουλεύτρια Πραμίλα Τζάιαπαλ.

Εκτός ο Μακάρθι

Η εσωκομματική σύγκρουση που μετατράπηκε σε κεντρικό θέμα της αμερικανικής πολιτικής επικαιρότητας προκάλεσε την αντίδραση του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι συγκρούνται πάντα μεταξύ τους και όχι με τους Δημοκρατικούς της ριζοσπαστικής αριστεράς που καταστρέφουν τη χώρα μας;», διερωτήθηκε μέσω της πλατφόρμας Truth Social, προσωπικού του δημιουργήματος.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες Τρίτη (3/10) να προχωρήσει άμεσα διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά την παύση του Ρεπουμπλικάνου Κέβιν Μακάρθι από το αξίωμά του.

«Επειδή οι επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν μπορούν να περιμένουν, (ο πρόεδρος) ελπίζει πως η Βουλή θα εκλέξει γρήγορα» νέο επικεφαλής της, τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να υπάρξει εκλογή νέου προέδρου του σώματος «γρήγορα». Το πρόσωπο που κατέχει τη θέση αυτή είναι δεύτερο στη σειρά για τη διαδοχή του προέδρου, μετά την αντιπρόεδρο, αν υπάρξει τέτοια ανάγκη.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα