Ο χειμώνας έφτασε και μαζί με αυτόν οι ιώσεις που μαζί με τη μόνιμη απειλή του κορωνοϊού, καραδοκούν. Οι ειδικοί, εξάλλου, έχουν ήδη κρούσει καμπανάκι, για ταυτόχρονη εμφάνιση του ιού της γρίπης (ινφλουένζα), του αναπνευστικού συγκρυτιακού ιού (RSV) και του covid.
Αν και αυτά δεν μπορούν να αποφευχθούν 100%, υπάρχουν τρόποι να προετοιμαστείτε για τις ιώσεις του χειμώνα, εστιάζοντας σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση, λαμβάνοντας βιταμίνες και μειώνοντας την κατανάλωση αλκοόλ.
Τα 5 τρόφιμα που ανεβάζουν το ανοσοποιητικό
Ωστόσο, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να προσβληθούμε από ένα κρυολόγημα ή μια γρίπη. Εφόσον προκύψει κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να είμαστε εφοδιασμένοι με τρόφιμα που «ανεβάζουν» το ανοσοποιητικό μας.
Ποια είναι αυτά; Οι διαιτολόγοι έχουν την απάντηση και μας παροτρύνουν να έχουμε πάντα στα ντουλάπια και το ψυγείο μας 5 τρόφιμα κλειδιά, σύμφωνα με δημοσίευμα του eatthis.
Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά
«Τα αντιοξειδωτικά όπως τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανίνες και τα καροτενοειδή βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών που απειλούν τα κύτταρά μας και θέτουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό μας σύστημα», εξηγεί η Έιμι Γκόντσον, μέλος του Expert Medical Board και συγγραφέας του The Sports Nutrition Playbook.
«Και ευτυχώς, τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε όλα τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά και κυρίως στα μούρα, το λάχανο, τα σταφύλια, τα ρόδια και τα πορτοκάλια».
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C μας βοηθά να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό ενάντια σε ασθένειες και ιώσεις. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να αναπαραχθούν προκειμένου να καταπολεμήσουν τη μόλυνση.
Και παρόλο που όταν ακούμε για βιταμίνη C το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα στα πορτοκάλια και τον χυμό τους, η εν λόγω ουσία εμπεριέχεται και στις ντομάτες, τις κόκκινες πιπεριές, τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, καθώς και τα πράσινα φασόλια.
Μοσχαρίσιο άπαχο κρέας
Εάν είστε κρεατοφάγος, μπορεί να ωφεληθείτε από το να έχετε λίγο άπαχο βοδινό κρέας στη διάθεσή σας για όταν χρειάζεστε θρεπτικά συστατικά αφού αρρωστήσετε.
«Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που βοηθά στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και το βοδινό κρέας θεωρείται εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου, παρέχοντας σχεδόν το μισό από αυτό που χρειάζεστε σε μια μέρα», λέει η Γκοτσον.
Εάν είστε χορτοφάγος, μπορείτε να προσλάβετε τον απαραίτητο ψευδάργυρο μέσα από τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή τη μαύρη σοκολάτα.
Το γιαούρτι
Σύμφωνα με τον Tόμπι Αμιντόρ, ειδικό σε θέματα διατροφής, το γιαούρτι προσφέρει στο σώμα μας εξαιρετικά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
«Έχω εφοδιαστεί με μεγάλες ποσότητες ελληνικού γιαουρτιού γιατί είναι μια φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας», λέει και συμπληρώνει: «Παρέχει επίσης, «καλοήθη» βακτήρια που ενισχύουν την προστασία του πεπτικού μας συστήματος».
Πράσινο Τσάι
Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού ενισχύει την υγεία μας. Και ειδικά όταν πρόκειται για μια περίοδο που υποφέρουμε από μία γρίπη. Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, δηλαδή ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.