Μια ενέργεια που είχε ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, ολοκληρώθηκε σήμερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Ο λόγος, για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.
Ειδικότερα, σήμερα ηλεκτρίστηκε το 1 από τα 2 καλώδια που συνθέτουν τη λεγόμενη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Χανίων-Πελοποννήσου, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η αντοχή του, ώστε στο προσεχές διάστημα να αρχίσει η μεταφορά ηλεκτρικού φορτίου από το εθνικό ηλεκτρικό σύστημα προς το διασυνδεμένο πλέον ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης.
Η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου αποτελεί την πρώτη φάση της διασύνδεσης της Κρήτης με το ΕΣΜΗΕ.
Το έργο αποτελείται από την κατασκευή της διασύνδεσης 150 kV AC 2×200 MVA μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου και δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 135 km έκαστο, αναβαθμίσεις υφιστάμενων και κατασκευή νέων εναέριων Γραμμών Μεταφοράς, υπόγεια καλώδια και υποσταθμούς στην Πελοπόννησο και Κρήτη, σύστημα ελεγχόμενης σύγχρονης αντιστάθμισης αέργου ισχύος (STATCOM) στην Κρήτη. Τα σημεία προσγειάλωσης των υποβρύχιων καλωδίων είναι στον κόλπο του Κίσσαμου (Κρήτη) και στη χερσόνησο Μαλέα (Πελοπόννησος).
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΜΗΕ πρόκειται για:
- Τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση Εναλλασσόμενου Ρεύματος στον κόσμο (174 χλμ).
- Τη μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση Υψηλής Τάσης (ΥΤ), με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο (132 χλμ).
- Τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση Υψηλής Τάσης (ΥΤ), με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο (1.000 μέτρα βάθος).
- Το μεγαλύτερο έως τώρα, ενιαίο έργο σε προϋπολογισμό, στην ιστορία του ΑΔΜΗΕ.
- Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής με την ονομασία «Μεγάλη Κρήτη», θα συμπληρώσει το έργο και θα εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια και ευστάθεια της Κρήτης. Το έργο για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής έχει χρονοδιάγραμμα με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, η υλοποίηση του έργου σε χρόνο ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.