Ηφαίστειο της Χαβάης: Εναέρια πλάνα δείχνουν το Μάουνα Λόα να εκτοξεύει λάβα

Πρέπει να διαβάσετε

Εντυπωσιακές είναι οι εναέριες εικόνες από το Μάουνα Λόα της Χαβάης, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, το οποίο εξερράγη για πρώτη φορά εδώ και 38 χρόνια, τα ξημερώματα της 28ης Νοεμβρίου.

Όπως φαίνεται σε αυτές, λάβα εκτοξεύεται από το ηφαίστειο και λαμπερά ρυάκια κυλούν στην επιφάνειά του.

Το ηφαίστειο εκρήγνυται για πρώτη φορά από το 1984, τερματίζοντας τη μεγαλύτερη περίοδο ησυχίας του στην καταγεγραμμένη ιστορία. Αξιωματούχοι της Χαβάης λένε ότι η έκρηξη του 2022 δεν αποτελεί απειλή για τις ιδιοκτησίες των κατοίκων, αν και τα δυσάρεστα ηφαιστειακά αέρια και η λεπτή τέφρα μπορεί να κατέβουν την πλαγιά.

Το Μάουνα Λόα βρίσκεται σε 4.169 μέτρα υψόμετρο πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και δεσπόζει στο νησί της Χαβάης, γνωστό και ως Big Island.

Χιλιάδες είναι αυτοί που συρρέουν στο Μάουνα Λόα για να βγάλουν selfie κατά τη διάρκεια της δραματικής έκρηξης.

Σημειώνεται ότι στη Χαβάη υπάρχουν συνολικά πέντε ηφαίστεια. To Μάουνα Λόα έχει ύψος σχεδόν 4.000 μέτρα και ήδη από τον Σεπτέμβριο είχε αρχίσει να είναι αρκετά δραστήριο, δείχνοντας ότι επρόκειτο να εκραγεί.

Η τελευταία έκρηξη του Μάουνα Λόα συνέβη πριν από 38 χρόνια, μεταξύ της 25 Μαρτίου και της 15ης Απριλίου του 1984. Τότε, είχαν προηγηθεί δύο χρόνια έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Δεν είχαν σημειωθεί ανθρώπινες απώλειες, αλλά είχαν προκληθεί προβλήματα καθώς η λάβα έφραξε δρόμους και προκάλεσε προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα