εικόνα αρχείου

Την πεποίθηση ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι το Α και το Ω που καθορίζει τα ανθρώπινα δυστυχήματα εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο οδηγός αγώνων αυτοκινήτων και εκπαιδευτής οδήγησης Τάσος Μαρκουίζος (Ιαβέρης), με αφορμή το χθεσινό δυστύχημα που στέρησε τη ζωή σε έναν 45χρονο.

«Εκτός αν πάμε στην τεχνολογία του 5G, όπου ο οδηγός καταργείται, μπαίνει μέσα δεν κάνει τίποτα, δίνει τη φωνητική εντολή που θέλει να πάει και ξεκινάει το αυτοκίνητο με βάσει τον κώδικα, τα όρια ταχύτητας, το που βρίσκονται τα άλλα οχήματα και προσεγγίζει το ένα το άλλο σε μια διασταύρωση. Αυτό σε συνδυασμό με τη σήμανση των ταχυτήτων και των διάφορων άλλων μηχανημάτων για να φτάσουμε να μειώσουμε τα τροχαία. Αλλά όσο ο οδηγός καθορίζει την επιθετικότητα και την φρενίτιδα που υπάρχει στους δρόμους, τα πράγματα θα είναι δυσάρεστα και δεν είναι θέμα Ferrari ή Porsche. Δεν σκοτώνουν τα γρήγορα αυτοκίνητα αλλά οι ανόητοι οδηγοί» τόνισε ο κ. Μαρκουίζος.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκουίζο, καμία ασφάλεια δεν προσφέρει το ακριβό αυτοκίνητο. «Μόνο για πίστα. Αν το αυτοκίνητο το οδηγούσε ο Χάμιλτον σε μια πίστα, βέβαια θα είχε περάσει από αυστηρό έλεγχο, μετά το ξεφόρτωμα από την νταλίκα γιατί κανείς δεν είδε αν το αυτοκίνητο είχε ελλείψεις ή χρειάζονται παρεμβάσεις σε σημεία του. Φαντάζομαι υπήρξε ένας ενθουσιασμός, με την παρουσία του αυτοκινήτου και το αποτέλεσμα είναι ένας νέος άνθρωπος παραγωγικός να φύγει χωρίς λόγο, τα παιδιά να μείνουν ορφανά και η γυναίκα του γλύτωσε και θα έχει τις τραγικότερες εικόνες στα μάτια της».

Κλείνοντας, ο κ. Μαρκουίζος σημείωσε πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει κάποιος στο μυαλό του, είναι να ανεβάσει την αυτοεκτίμηση του. «Να καταλάβει ότι δεν πρέπει, δεν του αξίζει ένας θάνατος ή μια αναπηρία, ούτε στην οικογένεια σου να μην φτάσεις και να χάσεις τις αγκαλιές τους. Αυτό θα έπρεπε ο καθένας, εκτιμώντας πόσο μοναδικός και αγαπημένος είναι από την οικογένεια του να φροντίζει όταν κινείται στο δρόμο να το κάνει με πλήρη προσοχή και μικρή ταχύτητα, να συμβαίνει το ευτυχισμένο πράγμα να ανοίγει η πόρτα και να γεμίζουν αγκαλιές, γέλια και χαρές από παιδάκια».