Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου: Δε διαβλέπουμε το πλάνο που θα οδηγήσει στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων

Πρέπει να διαβάσετε

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του νησιού, με αφορμή και την πρόσφατη παραίτηση του προσωρινού Διοικητή του Βενιζελείου, Χάρη Λυδάκη. Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση, “δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική αντιμετώπιση της υποστελέχωσης της Παθολογικής Κλινικής του Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις και τα «εντέλλεσθε» να είναι τα μόνα μέτρα που εξακολουθούν να υφίστανται”, πρακτική η οποία είναι “επιστημονικά επισφαλής σε ότι αφορά την παρακολούθηση και θεραπεία των νοσηλευόμενων και τελικά ναρκοθετεί το μέλλον της λειτουργίας των υπολοίπων Παθολογικών κλινικών του νησιού.”

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου:

Στα τέλη Ιουλίου ο ΙΣΗ σε ανακοίνωση του σημείωνε ότι η κάλυψη των αναγκών στο
Νοσοκομείο Ρεθύμνου αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα που δεν λύνεται με μετακινήσεις από Νοσοκομεία άλλων Νομών, ότι η πρακτική αυτή είναι επιστημονικά επισφαλής σε ότι αφορά την παρακολούθηση και θεραπεία των νοσηλευόμενων και ότι τελικά η πρακτική αυτή ναρκοθετεί το μέλλον της λειτουργίας των υπολοίπων Παθολογικών κλινικών του νησιού.

Προβλέψαμε από τότε τη δυσλειτουργία των Παθολογικών, Αναισθησιολογικών και
Ακτινολογικών Τμημάτων και όχι μόνο, λόγω της υποστελέχωσης και της απουσίας οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων.

Αρχές Αυγούστου οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Κρήτης προκαλέσαμε από κοινού σύσκεψη, με την 7η ΥΠΕ και τους Διοικητές των Νοσοκομείων, για τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζαν τα νοσοκομεία, προτείνοντας μέτρα ουσιαστικά και με προοπτική τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσομακροπρόθεσμα.

Δυστυχώς, ενώ κάποια από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ικανοποιήθηκαν, δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική αντιμετώπιση της υποστελέχωσης της Παθολογικής Κλινικής του Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις και τα «εντέλλεσθε» να είναι τα μόνα μέτρα που εξακολουθούν να υφίστανται.

Ως αποτέλεσμα των προβλημάτων που δημιουργεί αυτή η κατάσταση, είχαμε την παραίτηση του προσωρινού Διοικητή και Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζελείου και εκλεκτού μέλους του Συλλόγου μας κ Λυδάκη.

Θα θέλαμε και πάλι να τονίσουμε ότι με ανησυχία παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα και δυστυχώς δε διαβλέπουμε το πλάνο το οποίο θα οδηγήσει στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων.

Τα «εντέλλεσθε» σαφώς και δεν αποτελούν λύση, αλλά διαιώνιση του προβλήματος και εφόσον συνεχισθούν, προβλέπουμε ότι θα αποδιοργανώσουν σύντομα τη λειτουργία και των υπολοίπων Παθολογικών κλινικών.

Ήρθε η ώρα για έμπρακτες αποδείξεις από το Υπουργείο για το σχέδιο λειτουργίας του ΕΣΥ και για τα μέτρα άμεσης ανάταξης των προβλημάτων.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα