Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025
16.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ιατρικές ειδικότητες σε έλλειψη στην Ελλάδα και η μόδα του … πλαστικού χειρουργού

Πρέπει να διαβάσετε

Τον υψηλότερο αριθμό ιατρών στην Ευρώπη ανά 100.000 κατοίκους διαθέτει η Ελλάδα. Την ίδια ώρα υπάρχουν ειδικότητες όπου υπάρχει πλεόνασμα κι άλλες ειδικότητες, οι οποίες είναι δυσεύρετες.

Αναισθησιολόγοι & Ειδικοί Παθολόγοι

«Η σημαιοφόρος σε έλλειψη ειδικότητα είναι η αναισθησιολογία. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο θέμα, όμως στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο. Ο λόγος είναι ότι γενικά πρόκειται για μια δύσκολη ειδικότητα, η οποία δεν έχει ιδιαίτερες απολαβές. Η δεύτερη ειδικότητα είναι η ειδική παθολογία. Σε αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στο διαθέσιμο αριθμό, όσο στο γεγονός ότι ότι δε θέλουν να έρχονται στο νοσοκομείο ειδικοί παθολόγοι, διότι είναι πολύ σκληρές οι συνθήκες εργασίας ειδικά στα Τ.Ε.Π., αλλά και στις Κλινικές, χωρίς να υπάρχει καμία πάλι ιδιαίτερη απολαβή» σημείωσε στην Τηλεόραση CRETA ο Διευθυντής του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Γρηγόρης Πασπάτης.

Παιδοψυχίατροι

«Η ειδικότητα των παιδοψυχιάτρων είναι πολύ σπάνια. Είναι πολύ λίγες οι θέσεις ειδικότητας που υπάρχουν κι οι αναμονές είναι πάρα πολύ μεγάλες. Για να κάνει κάποιος τελειόφοιτος γιατρός την ειδικότητα αυτή, πρέπει να περιμένει 7-8 χρόνια. Επομένως, πολλά παιδιά ή αλλάζουν προτίμηση ή φεύγουν στο εξωτερικό και σπάνια γυρίζουν» ανέφερε η Διευθύντρια της Ψυχιατρικής και της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο ΠαΓΝΗ, Μαρία Μπάστα.

Γενικοί γιατροί

«Είναι περίπου 20.000-30.000 γιατροί παραπάνω απ’ότι χρειαζόμαστε και την ίδια στιγμή έχουμε το μικρότερο αριθμό γενικών γιατρών στην Ευρώπη. Δηλαδή ενώ τα άλλα κράτη, τα πιο ανεπτυγμένα, ανά 100.000 κατοίκους μπορεί να έχουν 300 γενικούς ιατρούς, εμείς έχουμε 30. Επομένως, πως να κάνεις Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;» διερωτήθηκε ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης κι εξήγησε πως στην Ελλάδα ο αριθμός των ειδικευόμενων γιατρών προκύπτει βάσει των εκάστοτε αναγκών των νοσοκομείων κι όχι βάσει μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, ενώ η επιλογή ειδικότητας είναι ελεύθερη για κάθε τελειόφοιτο της Ιατρικής Σχολής και μπορεί να στηρίζεται είτε σε επιστημονικά κριτήρια, είτε στις οικονομικές απολαβές, είτε ακόμη στο prestige ή και στη μόδα.

«Αυτήν την εποχή η μόδα είναι πλαστικός χειρουργός! Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός από το Υπουργείο για τις ειδικότητες που χρειαζόμαστε, τόσο ως προς το αντικείμενο, όσο και ως προς τον αριθμό. Για παράδειγμα ξέρουμε ότι στην Ελλάδα οι καρδιολόγοι είναι πολύ περισσότεροι από τον αριθμό που χρειάζεται και δεν ξέρουμε πόσους θα χρειαστούμε τα επόμενα χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 1993 στο Ηράκλειο υπήρχαν 12 καρδιολόγοι. Σήμερα είναι 120.»

«Το όλο πρόβλημα στην Ελλάδα έχει μεγεθυνθεί από το γεγονός ότι περάσαμε τη δεκαετία της κρίσης κι έφυγε μια γενιά γιατρών στο εξωτερικό, γιατί εκεί οι μισθοί είναι πάρα πολύ καλύτεροι. Υπάρχει κι εκεί έλλειψη, επομένως απορροφούνται εύκολα» σχολίασε ο κ. Πασπάτης.

Με ένα γιατρό η Γναθοχειρουργική Κλινική του Βενιζελείου

Ο Διευθυντής της Γναθοχειρουργικής Κλινικής στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, Γιώργος Μαστοράκης το Δεκέμβριο του 2024 συνταξιοδοτείται. Όπως τονίζει στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, έχει καταλήξει να είναι διευθυντής του εαυτού του, διότι πολύ απλά είναι μόνος του. Η αποχώρησή του από το Ε.Σ.Υ. έπειτα από 35 χρόνια συνεχούς εργασίας, υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει και στο κλείσιμο της κλινικής, εφόσον δεν προκηρυχθούν εξαιρερικά ελκυστικές θέσεις.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν ακολουθούν οι νέοι γιατροί την ειδικότητα του γναθοχειρουργού, γιατί έχει μια δυσκολία. Χρειάζονται δύο πτυχία, της ιατρικής και της οδοντιατρικής, συν τα χρόνια της ειδικότητας, τα οποία είναι πέντε. Αν τα αθροίσει όλα αυτά κάποιος και δεν έχει και καθυστερήσεις, λόγω στρατού, θα φτάσει να είναι περίπου 35 χρονών για να έχει αποκτήσει αυτήν την ειδικότητα

 

Οι απολαβές γιατρών κι ειδικευόμενων στα νοσοκομεία

Η απασχόληση στο νοσοκομείο έχει επιστημονικές προκλήσεις, ωστόσο δεδομένης της εργασιακής πίεσης, οι νέοι γιατροί δε θα επιλέξουν να ενταχθούν στο Ε.Σ.Υ. εφόσον δεν αμείβονται ικανοποιητικά. Ο κ. Πασπάτης δε διστάζει να πει δημοσίως το μισθό του έπειτα από 36 χρόνια εργασίας κι έχοντας φτάσει στην υψηλότερη μισθολογική βαθμίδα.

«Προ κρίσης ο μισθός μου ήταν 3.700 ευρώ επί 14. Εν μέσω κρίσης κατέβηκε σε 2.000 ευρώ επί 12 κι έχει πάει τώρα σε περίπου 2.300 ευρώ επί 12. Οι ειδικευόμενοι παίρνουν, μαζί με τις εφημερίες, περί τα 1.700-1.800 ευρώ. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο όπου ο Διευθυντής Κλινικής δεν παίρνει τρεις φορές το μισθό του ειδικευόμενου. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μειωθεί ο μισθός του ειδικευόμενου. Πρέπει να αυξηθούν όλα και πρέπει οι θέσεις ευθύνης να πληρώνονται. Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση, θα προχωρήσουμε την επόμενη 15ετία σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων!».

Φαίη Σφακιωτάκη

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα