Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
25 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η κωμικοτραγική περίπτωση της εκλογής της Γαλάτως Αλεξανδράκη

Πρέπει να διαβάσετε

Κώστας Κεφαλογιάννης
Κώστας Κεφαλογιάννης
Δημοσιογράφος
Ο Κώστας Κεφαλογιάννης είναι δημοσιογράφος

Για την Γαλάτω Αλεξανδράκη θα έχετε ίσως διαβάσει τις προηγούμενες μέρες. Είναι η υποψήφια της Ελληνικής Λύσης, η οποία με κάτι περισσότερο από 51.000 σταυρούς παίρνει τη δεύτερη έδρα του κόμματος στην Ευρωβουλή. Πίσω από τον Μανώλη Φράγκο. Και η δική του περίπτωση έχει ενδιαφέρον βέβαια: ο εν ενεργεία ευρωβουλευτής, στο ψηφοδέλτιο της Ελληνικής Λύσης προσέθεσε μετά το ονοματεπώνυμό του σε παράνθεση και το παρατσούκλι του που είναι όλως τυχαίως “Φραγκούλης”.

Προφανώς αρκετοί νόμισαν ότι πρόκειται για τον γνωστό στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο. Ο οποίος βρέθηκε να δέχεται δεκάδες συγχαρητήρια για την εκλογή του και αναγκάστηκε να βγάλει μήνυμα για να διευκρινίσει ότι πρόκειται για διαφορετικό πρόσωπο.

Πάμε παρακάτω. Πίσω από τον (Φραγκούλη) Εμμανουήλ Φράγκο εκλέχθηκε η κ. Αλεξανδράκη. Ποια είναι όμως η αγαπητή Γαλάτω;

Μια 76χρονη συνταξιούχος κρεοπώλισσα από τον Έβρο. Κατάγεται από το Διδυμότειχο, ζει στην Αλεξανδρούπολη. Δεν έχει σόσιαλ, δεν έδωσε την παραμικρή συνέντευξη προεκλογικά, δεν υπάρχουν πουθενά καταγεγραμμένες οι θέσεις της για οποιοδήποτε θέμα, δεν είχε εμπλοκή με τα κοινά ούτε σε συμβούλιο κοινότητας, δεν κυκλοφορούσε ούτε φωτογραφία της, πλην μίας.

Εντέλει εμφανίστηκε μετεκλογικά σε κανάλι της περιοχής όπου διαμένει για να ευχαριστήσει όσους την ψήφισαν και να αναρωτηθεί φωναχτά “πώς έγινε αυτό;”.

Πράγματι, πώς έγινε αυτό; Πώς μια υποψηφιότητα με αυτά τα χαρακτηριστικά πήρε περισσότερους από 51.000 σταυρούς;

Η βάσιμη υπόθεση είναι ότι οι ψηφοφόροι της Ελληνικής Λύσης, επειδή δεν γνώριζαν κάποιον εκ των υποψήφιών, εκτός ίσως από τον ήδη ευρωβουλευτή του κόμματος (που ίσως και να τον πέρασαν για τον συνεπώνυμο στρατηγό), ψήφισαν το πρώτο όνομα στη σειρά. Και καθώς δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος από “Α”, η κ. Γαλάτω αποτέλεσε την εύκολη επιλογή. Την είδαν πρώτη, την σταύρωσαν, την έστειλαν στην Ευρωβουλή.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα κριτήρια με τα οποία ψηφίζει ο σοφός ελληνικός λαός, προσθέστε και την αλφαβητική σειρά λοιπόν.

Το παραμικρό πρόβλημα έχω με την συμπαθέστατη εκ πρώτη όψεως κ. Αλεξανδράκη. Υπάρχουν άλλωστε και άλλες -λιγότερο προφανείς αλλά εξαιρετικά- προβληματικές επιλογές ανάμεσα σε όσους στέλνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Απλώς αναρωτιέμαι τι συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί από την υπέροχη ιστορία της κ. Γαλάτως;

Δεν θα επιχειρήσω να το εξάγω εγώ.

Καταθέτω το γεγονός, για τον εξής απλό λόγο; η κωμικοτραγική περίπτωση αυτής της 76χρονη κυρίας που ενώ δεν έχει την παραμικρή πείρα και πιθανότατα το παραμικρό ενδιαφέρον για την πολιτική θα κληθεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά πάσα βεβαιότητα επειδή το επώνυμό της αρχίζει από “Α” , αποτελεί το πλέον περιεκτικό πολιτικό σχόλιο σχετικά με τα αποτελέσματα της Κυριακής.

Προς το παρόν μπορούμε ακόμα να γελάμε πικρά με περιστατικά όπως το συγκεκριμένο. Δεν είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον θα μας φαίνονται εξίσου αστεία.

Διότι ακόμα κι αν μοιάζει με μεγάλο λογικό άλμα, η σύνδεση της εκλογής της κ. Γαλάτως με τον παιδί – θαύμα της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά είναι πολύ πιο άμεση από όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως.

 

Άλλα Πρόσφατα