Η υπεραλίευση οδηγεί στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών – «Αρχιπέλαγος»: Δραματική η κατάσταση στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Αντιμέτωποι με καταιγισμό πληροφοριών για τις μωβ και τις μπλε μέδουσες, το αν πρέπει ή όχι να τρώμε χταπόδια, αλλά και τα δημοσιεύματα για την εμφάνιση καρχαριών βρίσκονται οι λουόμενοι, αρκετοί από τους οποίους ακόμα και εν μέσω καύσωνα δυσκολεύονται να απολαύσουν ανέμελες στιγμές στην θάλασσα.

Οι καθημερινές αναρτήσεις στα social media σκορπούν τον πανικό, ωστόσο οι ειδικοί μιλούν για φαινόμενα φυσιολογικά τα οποία παρουσιάζονται με μεγάλη υπερβολή.

«Η μόνη ανησυχία που πρέπει να υπάρχει είναι για την έλλειψη γνώσης που έχουμε και πόσο ευάλωτοι είμαστε στην παραπληροφόρηση. Δεν υπάρχουν μόνο μπλε μέδουσες, εμείς μάθαμε για μπλε και πολύ πιθανό αύριο να έχουμε και πουά. Και αν δεν φοβηθούμε αρκετά πιθανόν να έχουμε και καρχαρίες και άλλα είδη που τα έχουν βάλει μαζί μας», δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης.

Μέδουσες

«Όλα αυτά είναι μια υπερβολή καθώς πάντα τέτοια εποχή οι μέδουσες συγκεντρώνονται σε κλειστούς κόλπους και αυτό έχει να κάνει με την αναπαραγωγή τους όπως συμβαίνει με τα περισσότερα είδη ψαριών και θαλάσσιων ειδών. Ο λόγος που κάνουν αυτή την συγκέντρωση είναι για την αναπαραγωγή τους κάποιες θα κάνουν αυγά κάποιες θα τα γονιμοποιήσουν και μόλις τελειώσει όλη αυτή η διαδικασία θα επιστρέψουν και πάλι στους ανοιχτούς ωκεανούς, δεν έχουν κανένα λόγο να βρίσκονται στις παραλίες», εξήγησε ο κ. Τσιμπίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η μόνη διαφορά που εντοπίζεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι πληθυσμός των μεδουσών έχει αυξηθεί και αυτό οφείλεται στην υπεραλίευση καθώς δεν υπάρχουν πλέον τόσα ψάρια που να τις θηρεύουν. «Εφόσον τα ψάρια τα αλιεύουμε -και τα υπεραλιέυουμε συστηματικά- είναι λογικό να αυξάνεται ο πληθυσμός των μεδουσών, αλλά δεν υπάρχει καμία μελέτη τέτοια που να λέει ότι υπάρχει έξαρση τέτοια που να μας δημιουργήσει προβλήματα», σημείωσε.

Υπεραλίευση και λύματα στο βόρειο θαλάσσιο μέτωπο της Κρήτης

«Να αισθανόμαστε ασφαλείς αλλά να αισθανόμαστε και ανασφαλείς και ανήσυχοι για το τι κάνουμε στις παραλίες μας», δήλωσε ο κ. Τσιμπίδης τονίζοντας πως οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν από τα θαλάσσια είδη αλλά αντιθέτως από όσα προκαλούν στο θαλάσσιο περιβάλλον, με τις συνέπειες να τους… επιστρέφονται.

Μάλιστα ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους» έκανε ειδική αναφορά στην Κρήτη χαρακτηρίζοντας την κατάσταση τόσο νότια αλλά και βόρεια του νησιού δραματική.

«Πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα, να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Όλοι γνωρίζουμε ότι μεγάλο μέρος του θαλάσσιου μετώπου της βόρειας Κρήτης δεν έχει σωστή επεξεργασία των λυμάτων. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως σημείωσε «ειδικά στην βόρεια Κρήτη γίνεται μια τρομακτική υπεραλίευση»

Ο κ. Τσιμπίδης σημείωσε πως αυτό οφείλεται τόσο στα Κρητικά σκάφη αλλά κατά κύριο λόγο σε ιταλικά αλιευτικά που «σαρώνουν νυχθημερόν» την θάλασσα, στοχεύοντας πιθανότατα στη γαρίδα, τονίζοντας ωστόσο ότι «μαζί με αυτή ό,τι υπάρχει στη θάλασσα συλλέγεται και ότι δεν είναι εμπορεύσιμο πετάγεται ξανά στη θάλασσα».

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν σταμάτησαν ούτε μια μέρα. Πρέπει και εκεί να βάλουμε μια «κόκκινη γραμμή». Δουλεύουν στα υποτιθέμενα όρια των 3 μιλίων. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο το έχουμε αφήσει να εξελίσσεται και θα «σκάσει» στα χέρια μας. Δουλεύουν και νότια του νησιού αλλά όχι τόσο εντατικά αφού η υπεραλίευση εκεί έχει φέρει τα πράγματα σε ένα σημείο που δεν συμφέρει να δουλέψει ένα αλιευτικό», ανέφερε ο κ. Τσιμπίδης και συμπλήρωσε πως τα ιταλικά αλιευτικά ξεκινούν από τα βόρεια της Κρήτης και φτάσουν μέχρι την Κάρπαθο και τη Ρόδο και αυτό συμβαίνει εδώ και έξι χρόνια. «Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην περιοχή από τα αλιευτικά σκάφη», τόνισε ο ίδιος.

Καρχαρίες

Επικίνδυνοι καρχαρίες δεν υπάρχουν στην Ελλάδα τόνισε ο κ. Τσιμπίδης, εξηγώντας πως υπάρχουν τουλάχιστον 80 είδη καρχαριών και σαλαχιών που παρακολουθούν οι επιστήμονες στις ελληνικές θάλασσες. «Είναι είδη που ζουν σε διάφορα βάθη, οι μεγάλοι καρχαρίες δεν έχουν κανένα λόγο να βγουν στην επιφάνεια γιατί η ζωή τους και ο τρόπος που τρέφονται τους κρατούν σε μεγάλα βάθη. Σπάνια βλέπουμε μικρούς καρχαρίες να εκβράζονται ή κυνηγώντας μια λεία να βρεθούν στην επιφάνεια αλλά αμέσως θα βρεθούν και πάλι στα βαθιά νερά», ανέφερε.

«Δεν κινδυνεύει κανένας από τους καρχαρίες», ξεκαθάρισε ο κ. Τσιμπίδης και σημείωσε πως σε βάθος 2 αιώνων έχουν καταγραφεί μόλις 8 -ανεπιβεβαίωτα- περιστατικά από επιθέσεις καρχαριοειδών σε λουόμενους στη χώρα την ώρα που μόνο πέρυσι καταγράφηκαν 340 περιστατικά πνιγμών. «Αυτό θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους μας. Κινδυνεύουμε καθημερινά στις παραλίες αλλά οι κίνδυνοι είναι ανθρωπογενείς».

Γατί δεν πρέπει να τρώμε χταπόδια

Ο κ. Τσιμπίδης αναφέρθηκε τέλος στο θέμα των χταποδιών και το αν πρέπει η όχι να τα καταναλώνουμε. «Το χταπόδι δεν είναι η τροφή που μπορεί αν αφομοιώσει ο άνθρωπος είναι ένα είδος που αποτελείται από εκατομμύρια νευρώνες. Τώρα πως έφτασε να γίνει «καλός μεζές» δεν ξέρω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε πως ο πληθυσμός των χταποδιών στις ελληνικές θάλασσες έχει αποδεκατιστεί και πλέον όσα πωλούνται είναι εισαγόμενα. «Το στοίχημα είναι ποιος θα πιάσει το τελευταίο τώρα», σημείωσε εμφατικά ο κ. Τσιμπίδης ο οποίος έκανε λόγο και για κακοποίηση του είδους.

«Είναι ένα είδος που αλιεύεται εύκολα και όταν καταφέρνουν να το πιάσουν το βλέπουμε ζωντανό να το χτυπάνε στα τσιμέντα επί ώρες», ανέφερε και δήλωσε πως πέραν της απόφασης κάθε ανθρώπου για το αν θα καταναλώνει ή όχι χταπόδια μεγάλη σημασία έχει «να μην τα κακοποιούμε και να πάψουμε να τα κρεμάμε στα ουζερί». «Νομίζω ότι μας εκθέτει όλους αυτή η εικόνα», κατέληξε ο κ. Τσιμπίδης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα