“Ο ουρανός δεν αποτελεί το όριό μας”. Με αυτή τη φράση κλείνει την αναφορά του ο πρόεδρος του ΙΤΕ Βασίλης Χαρμανδάρης σε ανάρτησή του που συνοδεύεται από ένα εκπληκτικό βίντεο από το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα.
Δεν είναι μόνο οι εικόνες που εντυπωσιάζουν από το αστεροσκοπείο. Είναι και το γεγονός ότι εξελίχθηκε στην πορεία του χρόνου στο κορυφαίο αστεροσκοπείο της χώρας και “κύτταρο” έρευνας αιχμής στον τομέα της αστροφυσικής.
Η ιδέα να αποτελέσει ο Σκίνακας τόπο αστρονομικής έρευνας ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1984 και άρχισε να υλοποιείται με την διάνοιξη δρόμου προς την κορυφή του βουνού. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (τότε Ερευνητικό Κέντρο Κρήτης) και το Ινστιτούτο Max Planck Εξωγήινης Φυσικής της Γερμανίας συμφώνησαν να τοποθετήσουν και να λειτουργήσουν από κοινού ένα τηλεσκόπιο με έμφαση τόσο στην σύγχρονη εκπαίδευση των φοιτητών του Πανεπιστημίου στην Αστρονομία όσο και στην έρευνα εκτεταμένων ουράνιων αντικειμένων όπως οι κομήτες και τα αέρια νεφελώματα.
Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ.Χαρμανδάρης “Στις 14 Δεκεμβρίου 1984 ο ιστορικός Δήμος Ανωγείων πρόσφερε απλά μία βουνοκορφή του Ψηλορείτη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ. Προσέφερε την μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθεί το καλύτερο αστεροσκοπείο στη χώρας μας.
Το Αστρροσκοπειο Σκίνακα που έκτοτε εκπαιδεύει φοιτητές και φοιτήτριες από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, παράγει εξαιρετικά ερευνητικά αποτελέσματα, και πιο πρόσφατα έχει ξεκινήσει να συνεισφέρει απτά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και εφαρμογών σε θέματα τηλεπικοινωνιών εδάφους διαστήματος με χρήση λέιζερ που θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης και της χώρας μας.
Πάνω από όλα όμως μας έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και να εργαζόμαστε σκληρά για ένα καλύτερο μέλλον ώστε να προσφέρουμε «τον ουρανό με τ’άστρα» σε αυτούς που θα συνεχίσουν το δρόμο μετά από εμάς. Άλλωστε όπως όλοι γνωρίζουμε «Ο ουρανός ΔΕΝ αποτελεί το όριό μας…»

