Ο νέος κορωνοϊός ή αλλιώς COVID-19 είναι ο λιγότερο θανατηφόρος από όλους τους κορωνοϊούς της οικογένειάς του. O MERS είχε 34% θνητότητα, ο SARS 10%, ενώ στον COVID-19 η πραγματική θνητότητα δεν ξεπερνά το 1%.

Τα στοιχεία αυτά οδηγούν στο ερώτημα γιατί τότε ο COVID-19 να έχει οδηγήσει σε πρωτόγνωρες καταστάσεις τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Ο καθηγητής πνευμνονολογίας – εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος έδωσε απαντήσεις, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA. «Στην περίπτωση του COVID-19 έχουμε μεγάλη μεταδοτικότητα. Πράγματι, το ποσοστό θνητότητας στον COVID-19 δεν ξεπερνά το 1%, αλλά και πάλι το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε πολλά άτομα, διότι είναι πολλοί αυτοί που αρρωσταίνουν».

Ως προς τη γρίπη, ο κ. Βασιλακόπουλος υπενθύμισε ότι ενώ υπάρχει αρκετά αποτελεσματικό εμβόλιο, καθώς και θεραπεία με δύο φάρμακα, κάθε χρόνο πεθαίνουν 100 έως 200 συμπολίτες μας. «Ο COVID-19 είναι πιο μολυσματικός από τη γρίπη και λίγο πιο θανατηφόρος και στην παρούσα φάση δεν έχουμε ούτε φάρμακο, ούτε εμβόλιο. Επομένως, καλά κάνανε και μας κλείσανε μέσα».

Ως προς το επόμενο κύμα, ο καθηγητής πνευμονολογίας σημείωσε πως ο ρυθμός μεταλλάξεων του COVID-19 είναι μικρότερος σε σχέση με αυτόν της γρίπης, επομένως, δεν αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, να περιοριστεί η ευκολία μετάδοσής του.