Η «θερμική αστάθεια» δημιουργεί φθινοπωρινή… «παρένθεση» μέσα στο καλοκαίρι

Πρέπει να διαβάσετε

«Οι βροχές του Ιουνίου δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο», επεσήμανε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο μετεωρολόγος Στρατής Βουγιούκας, εξηγώντας ότι «Μάιο και Ιουνίου συνήθως έχουμε τις καταιγίδες που προέρχονται από την θερμική αστάθεια, δηλαδή έχουμε θερμό έδαφος και κάποιες μικρές αέριες μάζες στη μέση ατμόσφαιρα που δημιουργούν ανοδικά νεύματα και προκαλούν τις καταιγίδες».

Τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερο από το 50% των ετών σημειώνονται βροχές στην Κρήτη. Συνήθως εντοπίζονται στα ορείνα, κάποιες φορές και στα πεδινά σημεία του νησιού. «Την τελευταία 8ετια έχουμε αρκετές βροχές τον Ιούνιο και υπήρξε και η μεγάλη κακοκαιρία του Ιουλίου του 2019. Αυτό ήταν σπάνιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξηγώντας το φαινόμενο της «θερμικής αστάθειας», ανέφερε ότι «έχει να κάνει με τη διαφορά θερμοκρασία του εδάφους, το οποίο αυτήν την εποχή θερμαίνεται εντονότερα, σε σχέση με τα μέσα και ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, όπου μπορούν να μετακινηθούν ψυχρές αέριες μάζες από την κεντρική ή την βόρεια Ευρώπη. Στην ηπειρωτική χώρα και κυρίως στη βόρεια, συνήθως πιάνουν μεγαλύτερη έκταση. Για την Κρήτη ο κανόνας λέει ορεινά και κατά διαστήματα και χαμηλότερα τμήματα κυρίως τον Ιουνίου. Ιούλιο και Αύγουστο είναι αρκετά δύσκολο».

Το φαινόμενο αυτό, φαίνεται να περιορίζεται στα αμιγώς ορείνα σημεία της Κρήτης και να υποχωρεί τελείως τις επόμενες ημέρες, με εξαίρεση την Κυριακή και τη Δευτέρα, που αναζωπυρώνεται σε ολόκληρη την χώρα. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα ανεβαίνει.

«Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην Κρήτη, θα έλεγα ότι θα έχει αρκετό καλό καιρό, με ηλιοφάνεια. Ίσως Κυριακή και Δεύτερα να σημειωθούν μερικές μπόρες, αλλά οι θερμοκρασίες πλέον θα είναι πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου», εκτίμησε κλείνοντας ο μετεωρολόγος.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα