Την πρώτη αποτίμηση των επαφών του Νίκου Δένδια με τον τούρκο ομόλογό του, σχολίασε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, o διεθνολόγος, Ευάγγελος Βενέτης. 

«Ο κ. Δένδιας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Και οι δύο πλευρές έθεσαν ανοιχτά τις θέσεις τους, από κει και πέρα η Ελλάδα υπενθύμισε τα όρια του διεθνούς δικαίου στα ζητήματα που συζήτησε με την Τουρκία», σχολίασε ο κ. Βενέτης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο θα έπρεπε να έχει τεθεί στο «τραπέζι» της συζήτησης και το θέμα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. 

«Όταν τίθεται θέμα Λωζάνης και μειονότητες της Θράκης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η πρώτη χώρα η οποία συστηματικά παραβίασε την συνθήκη αυτή ήταν η Τουρκία, διώχνοντας τους Έλληνες της Πόλης», πρόσθεσε ο κ. Βενέτης.

«Οι συναντήσεις αυτές γίνονται για να έχουν εποικοδομητικό χαρακτήρα, υπό το πρίσμα ότι αποτελούν δίαυλο επικοινωνίας», ανέφερε ο διεθνολόγος, για να προσθέσει ότι «ήταν μια θετικού χαρακτήρα συνάντηση και εξέφρασε μια επικοινωνία, εκτονώνοντας τις επανειλημμένες κρίσεις που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο χρόνο μεταξύ των δύο χωρών».

Τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών θα είναι βραχυπρόθεσμα, αφού τα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι πολύ μεγάλα.

Σχολιάζοντας τη μη προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Δένδια με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο κ. Βενέτης δήλωσε ότι «είχε καθαρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα, το οποίο φάνηκε αφού δεν ακολούθησαν δηλώσεις».

Η τουρκική ηγεσία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει την τάση να δημιουργεί καταστάσεις, με αποτέλεσμα η ελληνική εξωτερική πολιτική, κατά κανόνα, ακολουθεί τις κινήσεις που κάνουν οι Τούρκοι.

«Η Άγκυρα επιδιώκει να πάρει τα ανταλλάγματα που θέλει να πάρει από την κυβέρνηση της Τρίπολης και την κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, για τη στήριξη που έχει προσφέρει μέχρι τώρα», είπε κλείνοντας ο κ. Βενέτης.