Μέσω αναρτήσεων οι Θοδωρής Κολυδάς και Γιώργος Τσατραφύλλιας, εκφράζουν εύλογες ανησυχίες γύρω από την πρόσκληση της ΕΡΤ για παρουσιαστές καιρού.
Κοινό σημείο και των δύο είναι η αναγνώριση της σημασίας της επιστημονικής κατάρτισης. Η απαίτηση για πτυχίο Φυσικής και μεταπτυχιακές σπουδές στη Μετεωρολογία αποτελεί σαφή αναβάθμιση του επιπέδου της πρόγνωσης και ενισχύει την αξιοπιστία της δημόσιας ενημέρωσης, όπως παραδέχονται και οι δύο.
Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύονται δύο κρίσιμα ζητήματα:
Αφενός, όπως επισημαίνει ο Θοδωρής Κολυδάς, η απουσία θεσμικής σύνδεσης με την ΕΜΥ δημιουργεί ένα κενό συντονισμού. Η ΕΜΥ δεν προσφέρει μόνο δεδομένα, αλλά συλλογική εμπειρία, επιχειρησιακή γνώση και ενιαία επιστημονική γραμμή, στοιχεία ιδιαίτερα κρίσιμα σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων και αυξημένου κινδύνου για τους πολίτες.
Αφετέρου, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας τονίζει την απαίτηση διετούς τηλεοπτικής εμπειρίας η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά για νέους επιστήμονες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο αποκλεισμού. Σε έναν χώρο με ελάχιστες θέσεις εργασίας, η εμπειρία ζητείται πριν δοθεί η ευκαιρία απόκτησής της, τη στιγμή μάλιστα που η δημόσια τηλεόραση θα μπορούσε να έχει και εκπαιδευτικό ρόλο.
Εδώ που τα λέμε δεν έχουν και άδικο.
Δείτε τις αναρτήσεις τους


