Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
29.8 C
Ηράκλειο

Δες τον καιρό

Η «πράσινη» επανάσταση της Κίνας

Πρέπει να διαβάσετε

Έχει έκταση σχεδόν όσο η Νέα Υόρκη και μπορεί να παράγει περίπου 6,09 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (KWh.) ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο. Αρκετή για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ολόκληρων χωρών, όπως το Λουξεμβούργο.

Από τις αρχές του μήνα, η Κίνα μπορεί να υπερηφανεύεται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο.

Αποτελείται από περισσότερα από 5,26 εκατομμύρια μονοκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πάνελ των 650 βατ (W).

Εκτείνεται σε μια ερημική περιοχή της βορειοδυτικής επαρχίας Σιντζιάνγκ -την Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων.

Πλέον οι εγκαταστάσεις έχουν συνδεθεί με το ενεργειακό δίκτυο της αχανούς ασιατικής χώρας.

Χρειάστηκαν πάνω από 208 χιλιόμετρα γραμμών μεταφοράς, με ενδιάμεσο έναν υποσταθμό 750 κιλοβόλτ (kV).

Για το έργο Midong απαιτήθηκε επένδυση ύψους 15,45 δισεκατομμυρίων γουάν -κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Κατά το Πεκίνο, είναι ακόμη μια απόδειξη της κινεζικής υπεροχής στη βιομηχανία πράσινης ενέργειας και της εθνικής δέσμευσης για ταχεία απεξάρτηση από τον άνθρακα του μεγαλύτερου σήμερα ρυπαντή στον κόσμο.

Η Κίνα ήδη ηγείται παγκοσμίως της ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας, αυξάνοντας την παραγωγική της ικανότητα κατά περισσότερο από 50% μόνο μέσα στο 2023.

Όμως το νέο κινεζικό τεχνολογικό «θαύμα» στη Σιντζιάνγκ, με την μετατροπή της σε κόμβο πράσινης ενέργειας, επισκιάζεται από τις διώξεις των μειονοτικών Ουιγούρων.

Για την ακρίβεια, η παγκόσμια πρωτιά ήδη αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και κλιμακούμενου εμπορικού ανταγωνισμού μεταξύ της Κίνας και της Δύσης.

Επενδύσεις με το… αζημίωτο

Με αφθονία τόσο σε φυσικούς πόρους όσο και σε ηλιακό φως, το Πεκίνο βλέπει τη Σιντζιάνγκ ως ένα κρίσιμο κέντρο για τη πράσινη μετάβαση.

Όμως τομείς, όπως η παραγωγή ηλιακών πάνελ και μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, πιθανότατα συνδέονται «σε μεγάλο βαθμό» με καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων, επισημαίνει ο εξειδικευμένος σε θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας ιστότοπος Sourcing Journal, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πολυπυριτίου ηλιακής ποιότητας προέρχεται από τη βορειοδυτική κινεζική επαρχία.

Η περιοχή είναι επίσης σημαντική πηγή νικελίου και λιθίου, που είναι απαραίτητα για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι ξένοι επενδυτές στην κινεζική πράσινη τεχνολογία έχουν «περιορισμένη εικόνα ως προς το πώς η υποστηριζόμενη από το κράτος καταναγκαστική εργασία συγκρίνεται με άλλες μορφές σύγχρονης δουλείας», αναφέρει ο αμερικανικός ιστότοπος.

Στο μεσοδιάστημα χώρες της Κεντρικής Ασίας -όπως το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν- έχουν μπει στο επίκεντρο κινεζικών επενδύσεων στην πράσινη τεχνολογία.

Η διείσδυση του Πεκίνου στην περιοχή, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιταχύνθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουρανία, παρατηρεί η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment for Peace.

Ο πόλεμος προκάλεσε ανησυχία σε χώρες της Κεντρικής Ασίας για την αυξανόμενη επιρροή της Μόσχας στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίας, αναφέρει, στρέφοντας έτσι αρκετές στην αναζήτηση εναλλακτικών για απεξάρτηση από τον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

Η Κίνα έγινε βασικός εταίρος τους στην επίτευξη του στόχου.

Αλλά οι επενδύσεις του Πεκίνου έχουν επίσης ένα πιθανό γεωπολιτικό αντίτιμο, παρατηρεί η Φωνή της Αμερικής.

Στην Κεντρική Ασία έχουν πλέον πέσει οι τόνοι ως προς το θέμα της μεταχείρισης των Ουιγούρων από το Πεκίνο, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν στενοί πολιτιστικοί και γλωσσικοί δεσμοί με τη Σιντζιάνγκ και την πληθυσμιακά πλειοψηφούσα εκεί τουρκογενή εθνοτική ομάδα.

 

Πηγήin.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα