Η παραλλαγή Όμικρον «ανεβάζει» το ιικό φορτίο στα λύματα της Κρήτης

Πρέπει να διαβάσετε

«Ψυχραιμία και σύνεση» είναι οι λέξεις κλειδιά για να επιτύχουμε την αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Άννα Ψαρουλάκη σημείωσε πως μετά από μια αποκλιμάκωση που υπήρξε για ένα δεκαπενθήμερο και παρατηρήθηκε μια σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα όλων των πόλεων της Κρήτης, την εβδομάδα 6-12 Δεκεμβρίου σημειώθηκε αύξηση και στις τέσσερις πόλεις του νησιού.

«Υπήρξε μια αποκλιμάκωση, από τις 22 Νοεμβρίου ωστόσο την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε πάλι μια αύξηση και η μεγαλύτερη αύξηση ήταν στην πόλη του Ρεθύμνου αλλά ακολουθεί το Ηράκλειο και υπάρχουν μικρότερες αυξήσεις στα Χανιά και στον Άγιο Νικόλαο» σημείωσε η κα. Ψαρουλάκη.

Η εξήγηση της, είναι τρεις λόγοι. «Ένα βασικό ζήτημα είναι ότι έχουμε τη φθίνουσα ανοσία από τους συμπολίτες μας που είχαν εμβολιαστεί και υπήρχε μια αύξηση εμβολιασμών τον Ιούλιο. Έχουμε μια φθίνουσα ανοσία, έχουν παρέλθει οι 5 μήνες άρα και οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν είναι προστατευμένοι. Βέβαια υπάρχει και ένα μέρος του πληθυσμού που εξακολουθεί να μην έχει εμβολιαστεί».

Ο δεύτερος λόγος είναι η μετάλλαξη Όμικρον που ενδεχομένως να έχει επηρεάσει την αύξηση αυτή. «Δεν ξέρουμε, υπάρχουν ήδη πέντε κρούσματα που έχουν καταγραφεί αλλά δεν ξέρουμε αν κυκλοφορεί ήδη. Έχει κυκλοφορήσει σε πάνω από 60 – 70 χώρες λέει ο ΠΟΥ, ενδεχομένως να είναι ένα προμήνυμα αυτό. Δεν μπορούμε να το αποδείξουμε, θα φανεί τις επόμενες ημέρες και βέβαια η κινητικότητα των ημερών που θα έρθει και εδώ θα είναι το επόμενο ερώτημα. Τι πρέπει να κάνουμε αυτό το διάστημα και να προσέξουμε; Αυτά είναι τα τρία πράγματα που πρέπει να προσέξουμε».

Η κα. Ψαρουλάκη σημείωσε πως θα πρέπει παντού να υπάρχει ανησυχία, ωστόσο σε σχέση με την μετάλλαξη Όμικρον τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ελάχιστα και όλοι βρίσκονται σε μια… αναμονή. «Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι έχει μια αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα. Αυτή την εικόνα, την παρατηρήσαμε και όταν άρχισε να επικρατεί τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου, η Δέλτα».

Μάλιστα, επεσήμανε πως μπορεί τα καταγεγραμμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον να είναι πέντε ωστόσο αυτό που δείχνει η εμπειρία και από άλλες χώρες, όπως τη Μ. Βρετανία είναι ότι μέσα σε 48 ώρες είχαν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Κάτι που φάνηκε και στη Νότια Αφρική. «Η μεταδοτικότητα η αυξημένη, δεν αμφισβητείται μάλλον επιβεβαιώνεται, είναι λίγες οι ημέρες, είναι λίγες οι μελέτες αλλά φαίνεται ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και είναι μεγάλη η ανησυχία. Γιατί ανεξάρτητα από το αν προκαλεί βαρύτατη νόσο ή όχι, δεν το ξέρουμε αυτό, ελπίζουμε να είναι ηπιότερη και να μην έχει αυξημένη βαρύτητα. Όταν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σημαίνει περισσότερα περιστατικά, περισσότερα περιστατικά σημαίνει αυξημένες νοσηλείες. Ειδικά όταν τα εμβόλια, που επίσης δεν το ξέρουμε, αλλά υπάρχουν ενδείξεις που λένε ότι υπάρχει μειωμένη προστασία απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον και υπάρχουν κάποιες μελέτες που λένε πως ότι κάνουν οι δύο δόσεις εμβολίου στη Δέλτα κάνει η τρίτη για την Όμικρον. Αυτό το λέω γιατί θα πρέπει οι πολίτες να σπεύσουν για την ενισχυτική δόση. Ας μη το αμελήσουν οι πολίτες που έχουν πλήρως εμβολιαστεί με δύο δόσεις».

Η κα. Ψαρουλάκη εξήγησε πως στην Κρήτη πετύχαμε ένα αρκετά καλό ποσοστό εμβολιασμού, μετά και την προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο και το μεγάλο κύμα που αντιμετωπίσαμε. «Είχαμε μια αύξηση στα λύματα τις προηγούμενες ημέρες αλλά δεν είχαμε αντίστοιχο αριθμό σε νοσηλείες. Είχαμε αύξηση στα νοσοκομεία αλλά όχι τόσο μεγάλη. Δεν θα μπορούσα να πω ότι τώρα έρχεται το κύμα αυτό, στη Β. Ελλάδα είχαμε περιοχές που ήταν χαμηλά στα ποσοστά εμβολιασμού ακόμη και με δύο δόσεις, το τοπίο αλλάζει όμως τώρα».

Όπως τόνισε, αν δούμε πόσο γρήγορα επικράτησε η Δέλτα στην Κρήτη, είναι πολύ πιθανό να συμβεί το ίδιο και με την Όμικρον. «Έτσι δείχνουν τα δεδομένα όπως είναι νωρίς ακόμη, αλλά νομίζω ότι αν όντως η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη, θα έχει επικρατήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι να δουν το θέμα του εμβολιασμού, γιατί τα δεδομένα από νοσηλείες και διασωληνώσεις σε ΜΕΘ υποδεικνύουν τις ομάδες αυτές που έχουν υποκείμενα νοσήματα και είναι οι πιο ευάλωτες».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις γιορτινές ημέρες που διανύουμε λέγοντας πως «όταν βλέπεις ότι υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα, το να πας επίσκεψη ή να κάνεις ρεβεγιόν σε  ένα σπίτι με ηλικιωμένους και ανεμβολίαστους είναι μια κίνηση παρακινδυνευμένη για ανθρώπους, φίλους και συγγενείς μας. Ας κάνουμε ένα τεστ πριν και να τηρούμε τα μέτρα».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα