Το νέο διαδικτυακό μάθημα του Mathesis «Το κακό: Μαθήματα Ηθικής Φιλοσοφίας» με διδάσκοντα τον καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών Παύλο Κόντο ξεκινάει την Δευτέρα 19 Aπριλίου 2021 στο mathesis.cup.gr.

Η δημιουργία του μαθήματος στηρίχθηκε σε δωρεά της Παγκρήτιας Τράπεζας, η οποία ανέλαβε το κόστος παραγωγής και προσφοράς του, ενστερνιζόμενη τον στόχο του Mathesis για προσφορά δωρεάν, ποιοτικής γνώσης προς κάθε πολίτη που την επιζητεί.

«Το Mathesis αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά την Παγκρήτια Τράπεζα για μια ευγενική χειρονομία η οποία στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια μας, προσφέροντάς μας ταυτόχρονα και μία πολύτιμη ενθάρρυνση. Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στο μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας κ. Κώστα Παπαδάκη για το διαρκές ενδιαφέρον του για το Mathesis», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Περισσότερα για το μάθημα:

Tο κακό: Mαθήματα Ηθικής Φιλοσοφίας

Διδάσκων: Παύλος Κόντος, Πανεπιστήμιο Πατρών

Συνήθως, αποφεύγουμε να συζητάμε για το κακό. Το φοβόμαστε σαν να ήταν μολυσματικό· μας απωθεί ενώ, ταυτόχρονα, ασκεί επάνω μας μια παράξενη γοητεία. Αναρωτιόμαστε εάν το «ριζικό» κακό υπάρχει και, εάν ναι, τι είναι (αρρώστια, μοίρα, τιμωρία, επιλογή;) και πού κατοικεί (μέσα μας, στη φύση, στον διάβολο, στην κοινωνία;)· φαίνεται, μάλιστα, ότι η παρουσία του ακραίου κακού στον κόσμο μάς οδηγεί σε αδιέξοδα ερωτήματα: γιατί ένας σπλαχνικός θεός επιτρέπει στο κακό να υπάρχει και, πόσο μάλλον, να νικάει;

Στο μάθημα θα προσεγγίσουμε το πρόβλημα του κακού μέσα από την οπτική της ηθικής. Δεν θα δούμε απλώς εγκυκλοπαιδικά ποιες απόψεις για το κακό έχουν προταθεί στην ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας. Κυρίως, θα εμβαθύνουμε στο πώς αυτές εγγράφονται κάθε φορά στα συμφραζόμενα μιας ηθικής θεωρίας: από την αρχαιότητα (Ευριπίδης, Αριστοτέλης, Στωικοί) στον πρώιμο Χριστιανισμό, και από τον σεισμό της Λισαβόνας (Βολταίρος, Ρουσσώ, Καντ) στην καρδιά του 19ου αιώνα (Σέλλινγκ, Νίτσε) και στη σύγχρονη σκέψη (Άρεντ).

Το μάθημα υπόσχεται ότι με τη λήξη του, δεν θα ξαναδείτε το «κακό» με τον ίδιο τρόπο.

Πληροφορίες και εγγραφές:

https://mathesis.cup.gr/

mathesis@cup.gr