Μην χάνεις είδηση. Βάλε το
CRETA24
στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Στο επίκεντρο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας βρίσκεται αυτές τις ημέρες το Ηράκλειο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη επιστημονική διοργάνωση ICACGP-IGAC 2026, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η διοργάνωση φιλοξενείται στην Κρήτη και θα συνεχιστεί έως την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, φέρνοντας στο ίδιο επιστημονικό «τραπέζι» κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα της ατμοσφαιρικής χημείας και της παγκόσμιας ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Με κεντρικό θέμα «Atmospheric Chemistry within the Earth System: Understanding Changes and Impacts» («Ατμοσφαιρική Χημεία στο Σύστημα της Γης: Κατανοώντας τις αλλαγές και τις επιπτώσεις»), το συνέδριο επικεντρώνεται στις μεταβολές της ατμόσφαιρας, στις επιπτώσεις τους στο κλίμα και στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Η εναρκτήρια τελετή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός πλούσιου επιστημονικού προγράμματος που βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη.
Την επίσημη έναρξη κήρυξε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της συστηματικής παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των επιπτώσεών της στην ανθρώπινη υγεία και το κλίμα, καθώς και στις πρωτοβουλίες και τις επενδύσεις της Περιφέρειας Κρήτης προς αυτή την κατεύθυνση.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της φιλοξενίας μιας τόσο σημαντικής διεθνούς επιστημονικής διοργάνωσης στην πόλη.
Από την πλευρά του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτικής Έρευνας, Καθηγήτρια Μαρία Βαμβακάκη, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς επιστημονικής συνεργασίας για την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, των τοπικών φορέων και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Κορυφαίοι επιστήμονες στο Ηράκλειο
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή εκπροσώπων κορυφαίων διεθνών επιστημονικών οργανισμών.
Στην εναρκτήρια συνεδρία συμμετείχε η Mary Barth, Πρόεδρος της International Commission on Atmospheric Chemistry and Global Pollution (ICACGP), ενώ το «παρών» έδωσε και ο Owen Cooper, Co-Chair του International Global Atmospheric Chemistry (IGAC).
Στην εναρκτήρια διαδικασία συμμετείχαν ακόμη οι Christian George και Vinayak Sinha, Co-Chairs του Science Program Committee, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή εμβέλεια της διοργάνωσης.
Την εναρκτήρια συνεδρία συντόνισαν οι Καθηγητές Μαρία Κανακίδου και Νίκος Μιχαλόπουλος, Co-Chairs της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής, καλωσορίζοντας στην Κρήτη τους προσκεκλημένους ομιλητές, τους ερευνητές και τους συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, με το επιστημονικό πρόγραμμα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις σύγχρονες προκλήσεις που συνδέονται με την ατμοσφαιρική χημεία, την ατμοσφαιρική ρύπανση, το κλίμα και την ανθρώπινη υγεία.
Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, αποτελώντας ένα σημαντικό πεδίο ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης, ιδεών και τεχνογνωσίας μεταξύ ερευνητών από διαφορετικές χώρες.