Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
23.8 C
Ηράκλειο

Δες τον καιρό

Η ορθή διαχείριση του νερού κατά την αρδευτική περίοδο στο επίκεντρο σύσκεψης στο Δήμο Ηρακλείου

Πρέπει να διαβάσετε

Ευρεία σύσκεψη εργασίας με τους υδρονομείς και τους Προέδρους των Κοινοτήτων για την ορθή διαχείριση του νερού κατά τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου με τη συμμετοχή των Αντιδημαρχών Τεχνικών Έργων Γιώργου Σισαμάκη, Οικονομικών και Ανάπτυξης Τοπικής Οικονομίας Γιώργου Αγριμανάκη, Δημοτικής Αστυνομίας, Αποκέντρωσης και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Μανώλη Χαιρέτη, και Διοίκησης και Προγραμματισμού Γιάννας Καλονάκη.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε η αυστηρή τήρηση του κανονισμού άρδευσης του Δήμου Ηρακλείου με δεδομένη τη χαμηλή επάρκεια των υδάτων και την κλιματική αλλαγή η οποία δρα επιβαρυντικά στα αποθέματα νερού. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν πιθανοί τρόποι εξοικονόμησης νερού όπως το πότισμα στάγδην και η ελλειμματική άρδευση καθώς και οι υποχρεώσεις των υδρονομέων, των χρηστών και του Δήμου Ηρακλείου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην πληρωμή των τελών άρδευσης τα οποία είναι ανταποδοτικά έσοδα του Δήμου Ηρακλείου και προορίζονται να καλύπτουν τα έξοδα της υπηρεσίας άρδευσης με προτεραιότητα τις δαπάνες συντήρησης, επισκευής και λειτουργίας των αντλιοστασίων, των γεωτρήσεων, των δικτύων άρδευσης, τα έξοδα μισθοδοσίας των υδρονομέων καθώς επίσης και τις δαπάνες απόσβεσης των επενδυμένων κεφαλαίων. Εάν τα ποσά από τα τέλη είναι πλεονασματικά, τότε ο Δήμος μπορεί να χρηματοδοτεί έργα αντικατάστασης και επέκτασης δικτύων.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Σισαμάκης «Συζητήθηκαν τα ζητήματα λειψυδρίας και της κλιματικής αλλαγής και πώς αυτά επηρεάζουν ουσιαστικά την τοπική οικονομία, την παραγωγή αλλά και την άρδευση. Θα πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη και ως προς την κατανομή του νερού και ως προς την πληρωμή των λογαριασμών.».

Υπενθυμίζεται ότι η αρδευτική περίοδος για το 2024 εκτείνεται από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου σύμφωνα με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα