Νέα έρευνα έδειξε ότι η ώρα που κάποιος γευματίζει θα μπορούσε να επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Η έρευνα του INRAE, του Barcelona Institute for Global Health, του Inserm και του Université Sorbonne Paris Nord, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 100.000 ανθρώπων από την ομάδα NutriNet-Santé μεταξύ 2009 και 2022, και υποδεικνύει ότι το να τρώει κάποιος αργά το πρώτο και το τελευταίο γεύμα του συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Φαίνεται επίσης ότι μακρύτερης διάρκειας νυχτερινή νηστεία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου, όπως εγκεφαλικό.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications, υποδεικνύουν τη σημασία της ώρας και του ρυθμού που γευματίζει κάποιος καθημερινά στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και εξέλιξη των καρδιαγγειακών νόσων.
Μελετήθηκαν στοιχεία 103.389 ανθρώπων, μέσης ηλικίας 42 ετών. Το 79% ήταν γυναίκες.
Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι το να έχει κάποιος το πρώτο του γεύμα αργότερα μέσα στην ημέρα, όπως πχ όταν παραλείπει το πρωινό, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, με αύξηση 6% του κινδύνου ανα ώρα καθυστέρησης.
Για παράδειγμα, κάποιος που τρώει για πρώτη φορά στις 9 το πρωί έχει 6% περισσότερες πιθανότητες για καρδιαγγειακή νόσο έναντι κάποιου που τρώει στις 8 το πρωί.
Οσον αφορά το τελευταίο γεύμα της ημέρας, το να τρώει κάποιος αργά, μετά τις 9 το βράδυ, συνδέεται με 28% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου σε σύγκριση με το να τρώει πριν τις 8 το βράδυ, ιδιαίτερα οι γυναίκες.
Επίσης, μακρύτερος χρόνος νηστείας, το βράδυ, μεταξύ του τελευταίου γεύματος της ημέρας και του πρώτου γεύματος της επόμενης ημέρας, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου- κάτι που στηρίζει την ιδέα του να τρώει κάποιος το πρώτο και το τελευταίο γεύμα του νωρίτερα την ημέρα.
Τα ευρήματα, που χρειάζεται να επιβεβαιωθούν με νέες έρευνες υπογραμμίζουν τον πιθανό ρόλο της ώρας του γεύματος στην πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων.
Υποδεικνύουν ότι η υιοθέτηση της συνήθειας να καταναλώνει κάποιος νωρίτερα το πρώτο και το τελευταίο γεύμα της ημέρας, με μακρύτερο χρόνο νηστείας τη νύχτα, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων.