Νέο καμπανάκι έχει σημάνει για την κτηνοτροφία της Κρήτης, καθώς καταγράφεται διασπορά της νόσου «λοιμώδης αγαλαξία» στα αιγοπρόβατα.
Πρόκειται για μια νόσο που μεταδίδεται από ζώο σε ζώο, προκαλεί φλεγμονή στους μαστούς, με αποτέλεσμα να μειώνεται ή και να διακόπτεται πλήρως η γαλακτοπαραγωγή και οδηγώντας σε μεγάλες οικονομικές ζημιές τους κτηνοτρόφους.
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να υπάρξει επαρκής ενημέρωση των κτηνοτρόφων ο δήμος Αγίου Βασιλείου σε συνεργία με τον άμισθο συνεργάτη του για θέματα πρωτογενούς τομέα Αλέξανδρου Στεφανάκη, ξεκίνησε δράσεις πρόληψης με διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, ώστε να ληφθούν προληπτικά μέτρα και να γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί και να προετοιμαστούν τα κοπάδια για την επόμενη περίοδο γαλακτοπαραγωγής.
«Έχουμε μια διασπορά στον νομό και επειδή έχει διαγνωστεί το πρόβλημα σε μερικές εκτροφές είπαμε να ενεργοποιήσουμε λίγο τους κτηνοτρόφους, γιατί η ζημιά είναι μεγάλη στο ζωικό κεφάλαιο. Το νόσημα που μεταδίδεται από ζώο σε ζώο προκαλεί ζημιά στον μαστό και εάν προσβάλλει το κοπάδι στην αρχή της γαλακτοπαραγωγής τότε χάνεται η παραγωγή.
Έχει γίνει μια διασπορά πολύ δύσκολη και σε πολύ σημαντικές κτηνοτροφικές περιοχές του Ρεθύμνου», ανέφερε μιλώντας στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» ο κ. Στεφανάκης.
Η νόσος της Αγαλαξίας ήταν γνωστή από το παρελθόν, όμως πλέον παρουσιάζει πιο πολύπλοκη μορφή και καθιστά τη θεραπεία πιο δύσκολη, σημείωσε ο συνεργάτης του δήμου Αγίου Βασιλείου σε θέματα πρωτογενούς τομέα Αλέξανδρος Στεφανάκης.
«Η ασθένεια υπήρχε πάντα, όμως πλέον δεν είναι το πρόβλημα μόνο σε ένα μικρόβιο. Τώρα εμπλέκονται τρία – τέσσερα μικρόβια και έχει αλλάξει η φύση του νοσήματος», τόνισε.
«Εφιαλτικό» το σενάριο προσβολής του κοπαδιού από τη νόσο σε περίοδο γαλακτοπαραγωγής
«Εφιαλτικό» χαρακτήρισε το σενάριο προσβολής των ζώων από τη Λοιμώδη Αγαλαξία στην περίοδο της γαλακτοπαραγωγής ο κ. Στεφανάκης, με τις δράσεις του δήμου να στοχεύουν στην ενεργοποίηση των κτηνοτρόφων πριν ξεκινήσει αυτή η φάση.
«Η ζημιά είναι μεγάλη στο ζωικό κεφάλαιο. Κάνει ζημιά στον μαστό και είναι εφιαλτικό το σενάριο, καθώς εάν προσβάλει το κοπάδι στην αρχή της γαλακτοπαραγωγής χάνεται η παραγωγή. Έχει γίνει μια διασπορά πολύ δύσκολη και σε πολύ σημαντικές κτηνοτροφικές περιοχές του Ρεθύμνου. Άρα πρέπει να προσπαθήσουμε να γίνουν οι εμβολιασμοί, να λάβουμε προληπτικά μέτρα και να δούμε πως θα περιορίσουμε το πρόβλημα. Καθώς εάν γίνει προσβολή του κοπαδιού στη φάση της γαλακτοπαραγωγής, δηλαδή μετά τον τοκετό, θα υπάρξει σαφώς πρόβλημα».
Συστάσεις προς τους κτηνοτρόφους
Μέσα στο ενημερωτικό υλικό που ετοιμάζει ο δήμος Αγίου Βασιλείου δίνονται σαφείς οδηγίες για τους κτηνοτρόφους για το πώς πρέπει να κινηθούν αυτήν την περίοδο.
Ένα σημαντικό μέτρο, όπως επεσήμανε ο κ. Στεφανάκης, είναι οι σωστοί εμβολιασμοί για την προετοιμασία του κοπαδιού.
«Ενημερώνουμε τους κτηνοτρόφους προκειμένου να γίνει ένας προγραμματισμός και οι κατάλληλοι εμβολιασμοί τώρα που είναι η ξηρά περίοδος που θα σταματήσει το άρμεγμα, για να ξεκινήσει η χρονιά χωρίς προβλήματα», ενώ σημείωσε ότι στην περίπτωση που νοσήσουν τα ζώα στη φάση της γαλακτοπαραγωγής με στενή συνεργασία του κτηνιάτρου που έχει αναλάβει την εκτροφή να γίνουν οι κατάλληλες διαδικασίες.
Σε επίπεδο πρόληψης ο κ. Στεφανάκης αναφέρθηκε στο σοβαρό ζήτημα που αφορά την αγορά και τις μετακινήσεις ζώων από το εξωτερικό, που πολλές φορές έχει αποδειχτεί στο παρελθόν ότι είναι φορείς ασθενειών που εισέρχονται στη χώρα, όπως πρόσφατα συνέβη με την πανώλη και την ευλογιά των αιγοπροβάτων.
«Να μην προμηθευόμαστε ζώα από όπου βρούμε, να κόψουν την εισροή ζώων που έχει γίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα και κοντεύει να μην μείνει ζώο που να μην το φάει η ευλογιά και η πανώλη. Ας κλείσουμε μέχρι ξεκαθαριστεί η ιστορία, να μην παρασύρονται με συστήματα των διαφημίσεων. Αυτές οι διακινήσεις πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικά, σοβαρά και με την εποπτεία των αρμόδια κτηνιατρικών υπηρεσιών».
Συμπτώματα
Όπως περιέγραψε ο κ. Στεφανάκης η ασθένεια ξεκινά με πυρετό, ανορεξία και πρήξιμο στους μαστούς με αποτέλεσμα να κόβεται η παραγωγή γάλακτος, ενώ σημείωσε ότι ακόμα κι αν υπάρξει θεραπεία τα ζώα υπάρχει περίπτωση να υποτροπιάσουν ή να μην επανέλθουν πλήρως.
«Είναι μια πολύ δύσκολη ιστορία για να διαχειριστεί, ιδιαίτερα όταν είναι στη φάση της γαλακτοπαραγωγής, όπου δεν μπορούμε να κάνουμε χρήση αντιβιοτικών, γιατί περνάνε στο γάλα. Είναι πολύ σύνθετο το θέμα. Στο τέλος καταλήγουμε να έχει χάσει το ζώο τη γαλακτοπαραγωγική του ικανότητα, άρα να έχει χάσει τη χρονιά», σημείωσε ο κ. Στεφανάκης.
Ό ίδιος επεσήμανε επίσης ότι σε ένα ποσοστό 20% των περιπτώσεων εμφανίζονται επιπλοκές και στις αρθρώσεις και στα μάτια, με οφλαμίτιδες και αρθρίτιδες, ενώ στη βιβλιογραφία -όπως σημείωσε- αναφέρεται πως μπορεί να προκαλέσει και αποβολές στο ζώο, χωρίς όμως να έχει συσχετιστεί προς το παρόν στην πράξη τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο.