«Η κυβέρνηση μετατρέπει τα Κολλέγια σε Πανεπιστήμια»

Πρέπει να διαβάσετε

Περισσότεροι από τριάντα χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων και υπέρ της προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Εν μέσω γενικότερου αναβρασμού, μπλόκα αγροτών, κινητοποιήσεις φοιτητών, σε όλη τη χώρα και φυσικά στην Κρήτη, το «Αντί-» βρέθηκε στο υπό κατάληψη πανεπιστημιακό Campus του Ρεθύμνου, όπου και συνομίλησε με τους φοιτητές.

Αναλυτικά η συνέντευξη της προέδρου του φοιτητικού συλλόγου Παιδαγωγικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, Εβελίνας Ιωαννίδου στον Σπ. Αλεξάκη:

Ερ: Μίλησε μας για τους λόγους της κατάληψης, τι ζητάτε από την κυβέρνηση;

Απ: Από την αρχή της χρονιάς η κυβέρνηση της ΝΔ άρχισε να συζητάει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ιδιωτικά πανεπιστήμια στην πραγματικότητα. Ήδη από τον Οκτώβριο οι φοιτητικοί σύλλογοι προχωρήσαμε σε γενικές συνελεύσεις και σε κινητοποιήσεις στη σύνοδο των πρυτάνεων, για να μεταφέρουμε τα αιτήματά μας που ήταν να μην κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο και πάνω από 40 φοιτητικοί σύλλογοι τότε είχαν παραβρεθεί στο Καβούρι έξω από τη σύνοδο πρυτάνεων. Εκεί δεν υπήρξε διάλογος ,λόγω του ότι το Υπουργείο δεν επέτρεψε σε εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων να μπουν μέσα και να μεταφέρουν τα αιτήματα τους. και τους αντιμετώπισαν με χημικά και καταστολή.

Στη συνέχεια μέσα στα Χριστούγεννα είδαμε την κουβέντα όλο και περισσότερο να οξύνεται με το κυβερνητικό αφήγημα να μιλάει για ιδιωτικά Πανεπιστήμια ,που θα έρθουν στην Ελλάδα και μια ωμή παράκαμψη του Συντάγματος και του Άρθρου 16,που μιλάει για δημόσια και δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Έτσι και στο Ρέθυμνο όπως και σε όλη την Ελλάδα, από το Γενάρη και εν μέσω εξεταστικών, μπήκαμε σε μια κινηματική τροχιά γενικών συνελεύσεων, πορειών και καταλήψεων. Οι Σχολές μας είναι κλειστές εδώ και περίπου ένα μήνα, δεν έχουν ανοίξει ούτε μια μέρα, ο αγώνας που δίνουμε είναι ένας αγώνας διαρκείας, ένας αγώνας με πείσμα και πάνω κάτω συμπυκνώνεται στο εξής: Ότι το παρόν νομοσχέδιο είναι ένα νομοσχέδιο αντισυνταγματικό, παρακάμπτει και παραβιάζει το άρθρο 16, δεν μπορεί να αξιοποιείται ένα άλλο άρθρο του Συντάγματος, το 28,για να παρακαμφθεί ένα άλλο, την ίδια στιγμή που τα Πανεπιστήμια και το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο βρίσκεται υποχρηματοδοτούμενο, βρίσκεται με μειωμένο διδακτικό προσωπικό, χωρίς τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές.

Το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο παρότι βρίσκεται στις καλύτερες θέσεις στις παγκόσμιες κατατάξεις, έρχονται να το υποβαθμίσουν με την ήδη ψαλιδισμένη κρατική χρηματοδότηση από την οποία θα έρθουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια να πάρουν μερίδιο.

Τα επαγγελματικά μας δικαιώματα είναι ένα δεύτερο σημείο: Δεν μπορεί ένα Κολλέγιο, που όπως φαίνεται και από το νομοσχέδιο, αυτά τα ιδρύματα δε θα έχουν κανένα κριτήριο, ούτε εισαγωγής, ούτε και λειτουργίας, αφού θα αρκούν μόλις 500 χιλιάδες ευρώ εγγύηση, προκειμένου να ανοίξει κάποιος ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, ενώ τα μέλη και το διδακτικό προσωπικό τους δε θα χρειάζεται καν να έχουν διδακτορικό, άρα μιλάμε δηλαδή για υποβαθμισμένη ποιότητα, τύπου Κολλεγίων, που ήδη υπάρχουν και θα παρέχουν ισότιμους τίτλους σπουδών και θα έρθουν άρα να υποβαθμίσουν τα δικά μας επαγγελματικά δικαιώματα γιατί εμείς θα ανταγωνιζόμαστε αύριο στην αγορά εργασίας τους απόφοιτους των ιδιωτικών, τα οποία θα έχουν διασυνδέσεις με επιχειρηματικούς ομίλους όπως συμβαίνει στο Εξωτερικό.

Ένα τρίτο σημαντικό στοιχείο του αγώνα μας, πέρα από την αντισυνταγματικότητα και την υποβάθμιση των δικών μας πτυχίων, είναι το ότι η κυβέρνηση αυτή την στιγμή πάει να φέρει το νομοσχέδιο χωρίς καμιά συναίνεση, πάνω από 160 σχολές τελούν υπό κατάληψη, οι φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο ένας μετά τον άλλον, σύγκλητοι, γενικές συνελεύσεις καθηγητών καταγγέλλουν αυτό το νομοσχέδιο, με πάνω από 30 χιλιάδες φοιτητές που βρέθηκαν στην Αθήνα την προηγούμενη βδομάδα στην πανελλαδική πορεία κι ενώ δίνουμε αυτό τον αγώνα εδώ και ενάμιση μήνα, η κοινωνία είναι όλη με το μέρος μας, βλέπουμε το Υπουργείο να προχωράει ως μειοψηφία, να πάει να ψηφίσει το νομοσχέδιο αυτό σε 10 μέρες.

Η Εβελίνα Ιωαννίδου

Ερ: Στην Αθήνα στο συλλαλητήριο τι έγινε ακριβώς, γιατί τα κεντρικά ΜΜΕ δεν έδειξαν και πολλά πράγματα.

Απ: Η αλήθεια είναι ότι δεν έδειξαν τίποτα, όπως δεν έδειξαν ούτε και από τη σύνοδο πρυτάνεων και δε δείχνουν και γενικά αλλά η πραγματικότητα είναι ότι 30 χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν το κέντρο της Πρωτεύουσας.

Η πορεία ήταν ατέλειωτη. Φοιτητικοί σύλλογοι και φοιτητές απ’ όλη την Ελλάδα, από το Βόλο,μέχρι και την Κρήτη, την Κομοτηνή κτλ να διαδηλώνουμε για το ίδιο πράγμα.

Ερ: Από Κρήτη υπήρχε συμμετοχή;

Απ: Το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων της Κρήτης ήταν από τα πιο μαζικά. Δηλαδή πάνω από 400 φοιτητές.

Ερ: Έδειξαν στην τηλεόραση πάλι κάποια επεισόδια μεταξύ των φοιτητών, ποια ήταν η έκταση που πήραν;

Απ: ‘Ηταν περιστατικά που δεν είχαν να κάνουν με την πορεία και ούτε μπορεί να κρυφτούν 30 χιλιάδες άτομα πίσω από μια ντουζίνα ανθρώπους.

Ερ: Στην Κρήτη ποιες Σχολές είναι υπό κατάληψη αυτή την στιγμή;

Απ: Είναι όλες οι Σχολές του Πολυτεχνείου, στο Ρέθυμνο είναι το Παιδαγωγικό Δημοτικής, το Παιδαγωγικό Προσχολικής, η Κοινωνιολογία, η Ψυχολογία και τα τρία τμήματα της Φιλοσοφικής. Ενώ κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις Σχολές του Ηρακλείου. Οπότε σχεδόν όλη η Κρήτη είναι κλειστή.

Ερ: Οι Συνελεύσεις γίνονται σε εβδομαδιαία βάση;

Απ: Τα επόμενα ραντεβού για τις συνελεύσεις είναι στις 19 και στις 20 του μήνα, ανάλογα την Σχολή.

Ερ: Παρόλα αυτά ισχύει ότι μέχρι στιγμής δε φαίνεται να υπάρχει ρεύμα κατά των καταλήψεων, τουλάχιστον δε φαίνεται κάτι τέτοιο μέσα στις συνελεύσεις, όπου περνάει με μεγάλη διαφορά η άποψη υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων;

Απ: Ναι, παρότι έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας και παρότι μας έχουν απειλήσει με χαμένα εξάμηνα και εισαγγελικές παρεμβάσεις, παρόλα αυτά στις συνελεύσεις σχεδόν σε όλες ομόφωνα, με μικρές εξαιρέσεις, ψηφίζεται το πλαίσιο της κατάληψης.

Ερ: Μέχρι πότε θα συνεχίσετε τις κινητοποιήσεις;

Απ: Το έχουμε κάνει αρκετά ξεκάθαρο και το λέμε και σε όλη την Ελλάδα είναι το ίδιο στίγμα, ότι δε θα σταματήσουμε μέχρι να πάρουν πίσω αυτό το νομοσχέδιο, όσο ακόμα θέλουν να το φέρουν και μιλάνε για ψήφιση, εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε τις Σχολές μας κλειστές και να κλιμακώνουμε μέχρι τέλους.

Ερ: Η πιθανότητα ακόμη κι αν περάσει να μην εφαρμοστεί, όπως συνέβη και με την πανεπιστημιακή αστυνομία, ισχύει;

Απ: Υπάρχει μεγάλη διαφορά από την ψήφιση μέχρι την εφαρμογή και να θυμίσουμε ότι και άλλοι νόμοι του κράτους έχουν ψηφιστεί και δεν έχουν εφαρμοστεί ακριβώς λόγω των πιέσεων και των αγώνων του λαού και της νεολαίας στην προκειμένη περίπτωση, οπότε το ίδιο θα κάνουμε και με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Είναι ένας αγώνας μακροπρόθεσμος και εκεί στοχεύουμε.

Ερ: Το μοντέλο που ακούσαμε πρόσφατα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, για δημόσια μεν Πανεπιστήμια αλλά με δίδακτρα, πώς το βλέπετε;

Απ: Αυτή την στιγμή ανοίγουν την πόρτα για εισαγωγή διδάκτρων και στα δημόσια Πανεπιστήμια και σε διάφορες πτυχές, αυτό κάνουν. Είτε θα πρέπει να πληρώνουμε τα συγγράμματά μας, είτε μιλάνε για προγράμματα επί πληρωμή ,ελληνόφωνα στα Προπτυχιακά, ενώ ήδη πληρώνουμε τα Μεταπτυχιακά μας και ήδη υπάρχουν επί πληρωμή ξενόγλωσσα Προπτυχιακά. Τώρα μιλάνε και για τα ελληνόγλωσσα.

Άρα μετατρέπουν σιγά- σιγά και το δημόσιο Πανεπιστήμιο σε ημιδημόσιο, που πολλές πτυχές του θα είναι επί πληρωμή και θα μετακυλίεται το κόστος της δημόσιας εκπαίδευσης στους φοιτητές και τις οικογένειες τους. Σε όσους φυσικά μπορούν να το υποστηρίξουν.

Ερ: Κλείνοντας θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο;

Απ: Ναι,ότι το ρεζουμέ της υπόθεσης είναι ότι στην πραγματικότητα με αυτό το νόμο η Κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στα Κολλέγια να γίνουν Πανεπιστήμια, χωρίς να διασφαλίζονται σε καμία συνθήκη ούτε τα αυστηρά κριτήρια λειτουργίας, ούτε εισαγωγής.

Ενδεικτικό είναι ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής σε ιδιωτικά για την Ιατρική είναι τα 9 χιλιάδες μόρια,την στιγμή που στο δημόσιο Πανεπιστήμιο για να γίνει κάποιος γιατρός πρέπει να γράψει 19.500. Το αφήγημα μπάζει από παντού. Έχουν καταρριφθεί όλα τα ψέματα.

Βίντεο από το συλλαλητήριο:

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα