Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
23.8 C
Ηράκλειο

Δες τον καιρό

Η κυνηγημένη από τους Ταλιμπάν Γιουσόφι στην ομάδα του Αφγανιστάν για την ισότητα των φύλων

Πρέπει να διαβάσετε

Η Κίμια Γιουσόφι θα εκπροσωπήσει “τα κλεμμένα όνειρα και τις φιλοδοξίες” των γυναικών του Αφγανιστάν, αφού ορίστηκε στην εξαμελή ομάδα της χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Η σπρίντερ των 100 μέτρων ήταν η σημαιοφόρος του Αφγανιστάν στους Αγώνες του Τόκιο πριν από τρία χρόνια, αλλά εγκατέλειψε την πατρίδα της στο γειτονικό Ιράν για να αποφύγει τις διώξεις όταν οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021.

Η 28χρονη ήταν μία από τους πέντε αθλητές και διοικητικούς υπαλλήλους, καθώς και τις οικογένειές τους, με δεσμούς με το ολυμπιακό κίνημα που έλαβαν ασφαλή διέλευση στην Αυστραλία ένα χρόνο αργότερα.

“Είναι τιμή μου να εκπροσωπώ για άλλη μια φορά τα κορίτσια της πατρίδας μου – κορίτσια και γυναίκες που έχουν στερηθεί βασικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, που είναι το πιο σημαντικό”, δήλωσε.

“Εκπροσωπώ τα κλεμμένα όνειρα και τις προσδοκίες αυτών των γυναικών. Εκείνες που δεν έχουν την εξουσία να λαμβάνουν αποφάσεις ως ελεύθεροι άνθρωποι”.

Η Yousofi θα κάνει την τρίτη της εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα είναι η πρώτη φορά που το Αφγανιστάν θα έχει τρεις αθλήτριες στους Αγώνες.

“Είμαι βαθιά ευγνώμων σε όλους εκείνους που μου στάθηκαν σε αυτό το ταξίδι και το έκαναν δυνατό”, πρόσθεσε.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε τον Ιούνιο, εξωτερικά, ότι το Αφγανιστάν θα κατεβάσει μια ομάδα με ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων, αποτελούμενη από τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, “λόγω της επίδειξης που δίνει στον κόσμο, τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στον υπόλοιπο κόσμο”.

Η ΔΟΕ πρόσθεσε ότι κανένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν δεν θα επιτραπεί και αναγνωρίζει ότι τόσο ο επικεφαλής της εθνικής ολυμπιακής επιτροπής του Αφγανιστάν όσο και ο γενικός γραμματέας της βρίσκονται σήμερα στην εξορία.

Από τότε που ανέλαβαν την εξουσία το 2021, οι Ταλιμπάν – οι οποίοι λένε ότι σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών σύμφωνα με την ερμηνεία τους του ισλαμικού νόμου και των τοπικών εθίμων – έκλεισαν τα λύκεια για κορίτσια, έθεσαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τις γυναίκες χωρίς αρσενικό κηδεμόνα και περιόρισαν την πρόσβαση σε πάρκα και γυμναστήρια.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν στο AFP τη Δευτέρα ότι δεν αναγνωρίζουν ούτε τη Γιουσόφι ούτε τις συναθλήτριές της.

“Μόνο τρεις αθλήτριες εκπροσωπούν το Αφγανιστάν”, δήλωσε ο Atal Mashwani, εκπρόσωπος της διεύθυνσης αθλητισμού της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

“Επί του παρόντος, στο Αφγανιστάν ο αθλητισμός των κοριτσιών έχει σταματήσει. Όταν ο αθλητισμός των κοριτσιών δεν ασκείται, πώς μπορούν να μπουν στην εθνική ομάδα;”.

Οι αθλήτριες θα αγωνιστούν στον στίβο και την ποδηλασία, ενώ οι άνδρες αθλητές τους θα συμμετάσχουν στον στίβο, την κολύμβηση και το τζούντο, με τον Αυστραλό προπονητή της Γιουσόφι, Τζον Κουίν, να εκτελεί χρέη επικεφαλής προπονητή της ομάδας.

Όλοι τους, εκτός από τους τζουντόκα, έχουν την έδρα τους εκτός Αφγανιστάν, ενώ η ομάδα αγωνίζεται με τη μαύρη, κόκκινη και πράσινη σημαία και τον ύμνο της υποστηριζόμενης από τη Δύση πρώην δημοκρατίας, η οποία εκδιώχθηκε από τους Ταλιμπάν.

Πηγήertnews.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα