test
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
27.6 C
αίθριος καιρός - Δήμος Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Η κατάσταση στην Κρήτη ολοένα και χειροτερεύει» – Ανακοίνωση των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων του νησιού για την επίσκεψη Χρυσοχοΐδη

Πρέπει να διαβάσετε

Στις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σύμφωνα με τον οποίο «η Κρήτη είναι πλήρως στελεχωμένη από προσωπικό», δίνουν με ανακοίνωσή τους οι ενώσεις αστυνομικών υπαλλήλων του νησιού.

Στην ανακοίνωση του υπογράφουν οι πρόεδροι των τεσσάρων ενώσεων  γίνεται λόγος για «προπαγάνδα προς καθησυχασμό των πολιτών», αφού όπως τονίζουν οι κενές οργανικές θέσεις στις αστυνομικές υπηρεσίες είναι αρκετές.

«Η κατάσταση στο νησί μας ολοένα και χειροτερεύει και από ότι φαίνεται όσες προτάσεις και να κάνουμε δυστυχώς πέφτουν στο κενό», σημειώνουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Σάββατο 22 Ιουνίου επισκέφθηκε το Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Κατά την επίσκεψη του Υπουργού πραγματοποιήθηκε συνάντηση με όλους του Διοικητές των Αστυνομικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Κρήτης όπου τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τον κλάδο μας. Μετά το πέρας αυτής με παρέμβαση των πρωτοβάθμιών Σωματείων της Κρήτης και της Ομοσπονδίας μας δια του Προέδρου κ. Γερακαράκου Γρηγόρη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό από τους Προέδρους και Γενικούς Γραμματείς.

Στο Υπουργό κατατέθηκαν Υπομνήματα, δια των Προέδρων, με καίρια ζητήματα που απασχολούν το Προσωπικό σε κάθε Νομό. Τα σημαντικότερα θέματα που κατατέθηκαν ήταν η έλλειψη προσωπικού στα Αστυνομικά Τμήματα την στιγμή που το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις τακτικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους αποφάσισαν να μην ενισχύσουν τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφέρειας Κρήτης με προσωπικό ήτοι Ηράκλειο μία θέση, Ρέθυμνο δύο θέσεις, Χανιά μηδέν, Λασίθι μηδέν και με νέες διαταγές τους ζητούν ένστολο προσωπικό με έξοδα Δημοσίου από όλες τις Διευθύνσεις καθώς και Υπηρεσιακά Οχήματα για την ενίσχυση της Αττικής ΜΟΝΟ.

Ζητήσαμε την ανανέωση του στόλου των μηχανοκίνητων οχημάτων ο οποίος είναι απαρχαιωμένος με προβλήματα που δεν είναι ασφαλή για τους συναδέλφους που τα χρησιμοποιούν με κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Ο στόλος καθημερινά χειροτερεύει με τα περισσότερα οχήματα να καταγράφουν πάνω από τριακόσες πενήντα χιλιάδες χιλιόμετρα (350,000). Ένας στόλος όπως αναφέρθηκε κοστίζει περισσότερα χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό λόγων συχνών και καθημερινών βλαβών από την αγορά νέων πιο σύγχρονων οχημάτων. Προβλήματα καθημερινά που αναγκαζόμαστε να προσφεύγουμε σε ιδιώτες επιχειρηματίες που εκτιμούν και σέβονται καθημερινά το έργο που επιτελεί ο Έλληνας Αστυνομικός και σε μορφή χορηγιών ανακατασκευάζουμε τα απαρχαιωμένα οχήματα αφενός για την ασφάλεια των συναδέλφων μας που τα χρησιμοποιούν και αφετέρου προς αποφυγή τροχαίου ατυχήματος σε επείγοντα περιστατικά που καλούνται καθημερινά να επιληφθούν. Δυστυχώς, όπως πολύ καλά γνωρίζεται, οι συνάδελφοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ένα περιπολικό όλο το 24ώρο. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και η ενίσχυση σε Λεωφορεία διμοιρίας, τύπου ΥΜΕΤ, για τις Διευθύνσεις Ηρακλείου και Χανίων καθώς και νέες ή πιο σύγχρονές κλούβες μεταγωγών προκειμένου να μεταφέρονται οι συνάδελφοι και οι κρατούμενοι με μεγαλύτερη ασφάλεια. Απαιτούμε να καλύψουν τις ανάγκες των Αστυνομικών Διευθύνσεων με την ενίσχυση νέων έγχρωμων και συμβατικών οχημάτων, οχήματα τύπου 4χ4 αγροτικά που ως γνωστών αστυνομεύουμε ορεινές περιοχές οι οποίες είναι δύσβατες στο να μετακινηθούν οι συνάδελφοι με τα επιβατηγά που υπάρχουν καθώς και δίκυκλες μοτοσυκλέτες.

Αναφέρθηκε επίσης ο τρόπος λειτουργίας της νέας λέσχης σίτισης που κατασκευάζεται στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου, η κατασκευή νέου κτιρίου για τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Ρεθύμνου και Λασιθίου, η επικείμενη λειτουργία του νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος Κράτησης Κρατουμένων με την επωνυμία ‘Κρήτη 2’ που χτίζεται στη Νεάπολη Λασιθίου και η λειτουργία παιδικού σταθμού για το Νομό Χανίων.

Τονίσαμε να δοθεί μια λύση όσον αφορά τις μεταγωγές ψυχιατρικά ασθενών. Να εφαρμοστεί η Νομοθεσία και επιτέλους να συνεργαστούν τα Αρμόδια Υπουργεία προς επίλυση του θέματος και καλούνται οι συνάδελφοι, οι οποίοι δεν είναι ούτε γιατροί ούτε έχουν γνώσεις να προστατεύσουν ιατρικά τους ασθενείς αυτούς, να απασχολούνται πέραν του οκταώρου και το άρθρο 59 του Ν. 4931/22 να έχει την τύχει να εφαρμοστεί και τα κενά που παρουσιάζονται να καλύπτονται από εμάς και μόνο. Ποιος όμως θα πάρει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος; Καλύπτεται από κάποια διαταγή εντολή ή όπως έχουμε δει ανά την Ελλάδα θα την πληρώσουν ξανά οι συνάδελφοι που εργάζονται με φιλότιμο;

Τέλος έγινε αναφορά στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Έλληνας Αστυνομικός, ο οποίος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην ακρίβεια που επικρατεί. Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε μισθολογική αύξηση και επιτέλους να αναγνωριστεί το επάγγελμα του Αστυνομικού ως ‘Επικίνδυνο’.

Ο Υπουργός άκουσε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις Διευθύνσεις και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι θα προσπαθήσει να επιλυθούν αρκετά από αυτά. Όσον αφορά τα οχήματα υπάρχει μέριμνα από το Υπουργείο να γίνει νέα αγορά στόλου οχημάτων και δίκυκλων μοτοσυκλετών στα επόμενα δύο έτη, καθώς για τα λεωφορεία και μεταγωγικά οχήματα θα μεριμνήσει προσωπικά ο ίδιος εφόσον καταστεί δυνατό.

Δυστυχώς από ΘΑ έχουμε χορτάσει και αναμένουμε εάν τελικά τα αιτήματα μας θα ικανοποιηθούν.

Προς εκπλήξεως μας όμως δια του Υπουργού αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ότι η Κρήτη είναι πλήρως στελεχωμένη από προσωπικό. Μια προπαγάνδα προς καθησυχασμό των πολιτών όταν οι κενές οργανικές θέσεις είναι αρκετές με τους συναδέλφους σε αρκετές περιπτώσεις να μην μπορούν να προγραμματίσουν τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

Για πολλοστή φορά όπως αποδεικνύεται τελικά μόνο η Αττική έχει ανάγκες από Αστυνομικό Προσωπικό; Οι υπόλοιπες Διευθύνσεις ανά την χώρα δεν χρειάζονται ενίσχυση Αστυνομικού Προσωπικού; Τι θα γίνει με τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουμε στο Νησί μας; Θα ενισχυθούν με ικανό αριθμό Αστυνομικών στις έκτακτες μεταθέσεις που θα πραγματοποιηθούν;

Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους συναδέλφους μας και δεν θα ανεχτούμε να εκτεθούν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους λόγω μειωμένου Αστυνομικού Προσωπικού.

Η κατάσταση στο νησί μας ολοένα και χειροτερεύει και από ότι φαίνεται όσες προτάσεις και να κάνουμε δυστυχώς πέφτουν στο κενό. Όμως εσείς είστε υπεύθυνοι να λογοδοτήσετε τόσο στους Συμπολίτες μας όσο και στους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται το νησί μας για την έλλειψη αστυνόμευσης».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα