Την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης (146/2025) για την κατάργηση του μηχανισμού clawback και τη διαγραφή των χρεών που έχουν δημιουργηθεί σε βάρος των εργαστηριακών γιατρών διαβίβασε στη Βουλή η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Σπυριδάκη, με Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.
Η Αναφορά έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών βρίσκεται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης, με χιλιάδες μικρομεσαία εργαστήρια να αντιμετωπίζουν κίνδυνο λουκέτου.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Αναφορά «Το σημερινό πλαίσιο των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) έχει φτάσει στο σημείο να “ρουφά” πόρους από τα μικρά ιατρεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια, αντί να τα στηρίζει. Σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις που επιβάλλονται (rebate), οι επαγγελματίες Υγείας βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, με πολλές μικρές μονάδες και μικροβιολογικά εργαστήρια να απειλούνται πλέον άμεσα με κλείσιμο».
Όπως επισημαίνεται και στο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου οι επιπτώσεις είναι άμεσες:
Μείωση εισοδήματος για χιλιάδες επιστήμονες και εργαζομένους.
Κίνδυνος κλεισίματος μικρομεσαίων εργαστηρίων που αποτελούν θεμέλιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Δυσκολία πρόσβασης των πολιτών σε βασικές διαγνωστικές εξετάσεις, ειδικά στην περιφέρεια.
Συγκέντρωση της διαγνωστικής δραστηριότητας σε λίγες μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες, με αποτέλεσμα περαιτέρω αδυναμία επιβίωσης των μικρών.
Στην Αναφορά η κα Σπυριδάκη τονίζει επίσης ότι οι κλειστοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, ενώ το clawback «μεταφέρει το κόστος της υποχρηματοδότησης στους ίδιους τους γιατρούς».
Με την εν λόγω Αναφορά η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Σπυριδάκη, ζητάει έναν δίκαιο επαναπροσδιορισμό του μηχανισμού clawback, ώστε να πάψει να λειτουργεί τιμωρητικά για τους επαγγελματίες Υγείας. «Η προσαρμογή του στα διεθνή πρότυπα, με πλήρη εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων και σύγχρονων κατευθυντήριων οδηγιών, αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρξει διαφάνεια και ισορροπία. Παράλληλα, απαιτείται επανασχεδιασμός του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και ουσιαστικός θεσμικός διάλογος με τους εκπροσώπους του κλάδου, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εργαστηρίων και η συνεχής, απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις διαγνωστικές υπηρεσίες», δήλωσε χαρακτηριστικά η Βουλευτής του Λασιθίου.


