Η φτώχεια είναι εδώ

Πρέπει να διαβάσετε

Δημήτρης Στεμπίλης
Δημήτρης Στεμπίλης
Δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής
Ο Δημήτρης Στεμπίλης είναι δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής

Το Φθινόπωρο του 2021 ξεκίνησε δυστυχώς με την επιβεβαίωση των οικονομικών προβλέψεων που προοιωνίζονταν οι διεθνείς εξελίξεις. Ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού η παγκόσμια κοινή γνώμη άρχισε να γίνεται κοινωνός της επέλασης της ενεργειακής κρίσης που θα ερχόταν μετά το καλοκαίρι, γεγονός που θα πυροδοτούσε, σε συνδυασμό με τις συνέπειες της πανδημίας, ένα ντόμινο εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με τους Financial Times οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, ένας τομέας της οικονομίας που επηρεάζει άμεσα η ενεργειακή κρίση, βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί καθώς ο πληθωρισμός στα περισσότερα κράτη αυξάνεται.

Από την πλευρά της οι επικεφαλής των πυλώνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρούουν των κώδωνα του κινδύνου γιατί το μπαράζ ανατιμήσεων θα πλήξει την οικονομική πολιτική των χωρών της Ευρωζώνης. Η πρόεδρος, μάλιστα, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα χαμηλώνοντας τον πήχη της αισιοδοξίας για άμεση αλλαγή της κατάστασης με τη νέα χρονιά, αναφέροντας ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης αντιμετωπίζει τριβές και ανισορροπίες, οι οποίες συνδέονται με την αύξηση των τιμών της ενέργειας και τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την πορεία ανάκαμψης, ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας.

Όσον αφορά στα του οίκου μας, οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, κκ. Σταϊκούρας και Σκρέκας ανακοίνωσαν μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και των νοικοκυριών για να απαλυνθούν οι ήδη υπαρκτές συνέπειες από το «τσουνάμι» ανατιμήσεων, τόσο για τα είδη πρώτης ανάγκης όσο και για το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο. Μέτρα καλοδεχούμενα, που, ωστόσο, δεν είναι σίγουρο, λόγω της διεθνούς συγκυρίας, κατά πόσο θα μπορέσουν να θεραπεύσουν τα προβλήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που μετά τη δεκαετή κρίση ήρθε η πανδημία να τους χτύπησει επιπλέον.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν με τον πιο εύγλωττο οι επίσημοι αριθμοί. Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ ήρθε να πιστοποιήσει την κατάσταση. Ενδεικτικά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 2,2%, έναντι του -2% που είχε καταγράψει ο δείκτης στη σύγκριση του 2020 με το 2019. Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2021, παρουσίασε αύξηση 2,4% έναντι αύξησης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ενώ, σύμφωνα με τους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ, η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά 108,5% τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 28,9%, των καυσίμων και λιπαντικών κατά 18,1%, του ελαιόλαδου κατά 18,4%, των νωπών λαχανικών κατά 21,1%, ενώ η τιμή σε αρνί και κατσίκι ήταν 17,5% υψηλότερη.

Τέλος, και αυτό είναι που πρέπει να μας προβληματίσει περισσότερο είναι ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 6,1% του πληθυσμού της Ελλάδας αντιμετώπισε το 2020 μέτρια και σοβαρή ανεπάρκεια τροφίμων, κάτι που επιβεβαιώνει το άνοιγμα της ψαλίδας των ανισοτήτων και την αδήριτη ανάγκη για το σχεδιασμό ενός παραγωγικού μοντέλου που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και όρους αξιοπρεπούς επιβίωσης για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Άλλα Πρόσφατα