Η Ευρώπη «φλέγεται» από κορωνοϊό παραμονές γιορτών -3η δόση, σκληρά μέτρα και lockdown, η «συνταγή» κάθε χώρας

Πρέπει να διαβάσετε

To «φάντασμα» του κορωνοϊού επέστρεψε στην Ευρώπη. Και μάλιστα για τα καλά.

Η ραγδαία έξαρση της πανδημίας εδώ και μερικές εβδομάδες έχει τρομάξει τις κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες μπροστά στο ενδεχόμενο να χαθούν και τα φετινά Χριστούγεννα, σε συνάρτηση με την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων σε όλη τη «Γηραιά Ηπειρο», επισπεύδουν η μία μετά την άλλη τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Μάλιστα, ορισμένες χώρες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Αυστρία και τη Γερμανία, δεν δίστασαν να κλείσουν τα αυτιά στις αντιδράσεις και να επαναφέρουν τα lockdown, σκληραίνοντας τη στρατηγική τους ενάντια στην πανδημία, προκειμένου να της βάλουν ένα «φρένο».

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν και οι φωνές επιστημόνων, που ναι μεν ξεκαθαρίζουν ότι πρέπει να προχωρήσουν με πιο εντατικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί, αλλά παράλληλα κάνουν λόγο και για την ανάγκη αυστηροποίησης των μέτρων, ακόμη και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ενδεικτική είναι η δήλωση της επιδημιολόγου του ΠΟΥ, Μαρία βαν Κέρκοβ, η οποία σημείωσε τη σημασία της λήψης μέτρων κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών, εξηγώντας ωστόσο ότι τα κοινωνικά μέτρα δεν σημαίνουν απαραιτήτως και lockdown.

Η «ψευδής αίσθηση ασφάλειας» κρατάει πίσω την Ευρώπη

Ο ΠΟΥ εξέφρασε την ανησυχία του για την «επίδραση» της επιδημίας Covid-19 στην Ευρώπη, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε 700.000 επιπλέον νεκρούς στην ήπειρο, αυξάνοντας σε 2,2 εκατομμύρια τον συνολικό αριθμό των θανάτων μέχρι την άνοιξη.

Η Ευρώπη βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της πανδημίας, εν μέσω μιας «ψευδούς αίσθησης ασφάλειας» που προσφέρουν τα εμβόλια, όπως ανέφερε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποιούσαν ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 θα συνεχίσει να εξαπλώνεται, καθώς οι κοινωνίες επιστρέφουν στην κινητικότητα και τις επαφές της προπανδημικής περιόδου, πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από Covid-19 παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη, επισήμανε ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου.

Τα «κλειδιά» για να σταματήσει η μετάδοση

«Σε πολλές χώρες και κοινότητες ανησυχούμε για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ότι τα εμβόλια τελείωσαν την πανδημία και ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις», πρόσθεσε.

Ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι τα «κλειδιά» για να σταματήσει η μετάδοση, σύμφωνα με αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αυστρία

Η Αυστρία ανακοίνωσε την επιβολή lockdown για τον πληθυσμό, περιλαμβανομένων των εμβολιασμένων και έτσι, από τη Δευτέρα, έγινε η πρώτη χώρα στη Δυτική Ευρώπη που αποφάσισε εκ νέου ένα ολικό lockdown για τον Covid-19 αυτό το φθινόπωρο, ώστε να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα λοιμώξεων.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, η αυστριακή κυβέρνηση θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό από την 1η Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια του lockdown όλα τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, εκτός από φαρμακεία και μαγαζιά με είδη πρώτης ανάγκης, όπως κλειστά παραμένουν και τα σχολεία. Επίσης, επανήλθε η τηλεργασία, καθώς οι περισσότεροι εργασιακοί χώροι κλείνουν.

Όπως είπε ο Αυστριακός καγκελάριος, το lockdown θα επαναξιολογηθεί μετά από 10 ημέρες και το αργότερο στις 13 Δεκεμβρίου θα αρθεί για τους εμβολιασμένους και όσους ανέρρωσαν από τον Covid-19.

Σλοβακία

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ακολούθησε το παράδειγμα της γειτονικής της Αυστρίας σήμερα και διέταξε την επιβολή lockdown, διαρκείας δύο εβδομάδων, προκειμένου να καταστείλει την ταχύτερη, παγκοσμίως, αύξηση κρουσμάτων Covid-19.

Η σλοβακική κυβέρνηση περιορίζει τις μετακινήσεις, στο πλαίσιο του lockdown των δύο εβδομάδων, επιτρέποντας μονάχα τις μετακινήσεις για την αγορά ειδών ανάγκης, για την εργασία, το σχολείο ή για ιατρικές επισκέψεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ.

Επίσης, η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την κατάσταση έπειτα από 10 ημέρες και ο Χέγκερ επισήμανε πως οποιαδήποτε χαλάρωση θα αφορά όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19.

Βέλγιο

Η χρήση μάσκας επεκτείνεται παντού και η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική, για όσους εργαζόμενους μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι, με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας στο Βέλγιο, ανακοίνωσε πριν από μία εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Από τη Δευτέρα, οι υπάλληλοι εργάζονται με τηλεργασία τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και τρεις ημέρες μετά τις 13 Δεκεμβρίου. Αυτό ισχύει τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

«Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε μαζί» τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός.

Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική για όλους, από την ηλικία των 10 ετών και πάνω, σε όλους τους δημόσιους χώρους: τα μέσα μεταφοράς, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τις εκδηλώσεις, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Ολλανδία

Μεγάλη είναι η δυσκολία διαχείρισης του κορωνοϊού στην Ολλανδία, με την κυβέρνηση της χώρας να έχει λάβει μέτρα περιορισμού της μόλυνσης, τα οποία έχουν οδηγήσει σε έντονες αντιδράσεις από μερίδα των πολιτών.

Η Ολλανδία επανέφερε ορισμένους περιορισμούς, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την αναζωπύρωση της πανδημίας. Ωστόσο, οι μολύνσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και, όπως φαίνεται, η λήψη νέων μέτρων είναι προ των πυλών.

Γαλλία

Νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του Covid-19 ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Γαλλία σήμερα 25/11, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα.

Την Πέμπτη η κυβέρνηση θα αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για τη χρήση του υγειονομικού πάσο, αν και τις προσεχείς μέρες αναμένεται πιθανώς επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης, με τον αριθμό των μολύνσεων εβδομαδιαίως ανά 100.000 πληθυσμού να ξεπερνά τα 200.

Τα μέτρα που θα παρουσιάσει ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, δεν θα περιλαμβάνουν πάντως, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, απαγόρευση κυκλοφορίας ή κλείσιμο καταστημάτων, αλλά χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ενίσχυση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, περισσότερα διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού και νέα ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, με την ανακοίνωση της έναρξης χορήγησης της τρίτης δόσης.

Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στο μέτρο του «σούπερ πράσινου πάσου», με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους σε όλους τους εμβολιασμένους, ενώ περιορίζει αυστηρά την αντίστοιχη δυνατότητα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Θέλουμε να προλάβουμε και να προστατέψουμε τους πολίτες, να διατηρήσουμε όσα θετικά πράγματα καταφέραμε να κατακτήσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε τη γνωστή μας καθημερινότητα, τη δυνατότητα να βγαίνουμε έξω, να μπορούμε να καταπολεμάμε τη φτώχεια, και τα παιδιά μας να μπορούν να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο», πρόσθεσε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Γερμανία

Μέτρα lockdown και για τους εμβολιασμένους στη Γερμανία ζητεί ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Λόταρ Βίλερ, και προειδοποιεί ότι ο Κανόνας 2G δεν επαρκεί πλέον για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

«Εάν σε μία μέρα μολυνθούν 50.000 άτομα, 400 από αυτά θα πεθάνουν» τονίζει ο Λ. Βίλερ, μιλώντας στην εφημερίδα «Die Zeit», και επισημαίνει ότι «όλα όσα κάνουμε σήμερα θα έχουν αποτέλεσμα μόνο σε δύο ή τρεις εβδομάδες».

Και αξίζει να σημειωθεί πως άμεση επιβολή γενικού lockdown, και για εμβολιασμένους, ήθελε η υπηρεσιακή Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά η εισήγησή της απορρίφθηκε από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού «φανάρι», σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα BILD.

Κύπρος

Τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για απαγόρευση εισόδου των πλήρως ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους, την αναστολή διεξαγωγής όλων των σχολικών εκδηλώσεων ενόψει Χριστουγέννων, καθώς και την κατάργηση του SafePass, εφόσον ο κάτοχός του δεν λάβει και την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Η χρήση μάσκας, τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε μαθητές δημοτικών και Safe Pass είναι μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία προβλέπει να εμβολιάσει το 25% του πληθυσμού της με αναμνηστική δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού έως τον Ιανουάριο, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση των μολύνσεων, που κατέγραψαν ένα νέο υψηλό, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Επίσης, διάφορα μέτρα έχουν αναφερθεί ήδη, μεταξύ άλλων η ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα ή η επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Η πολιτική συναίνεση επί του θέματος «είναι πολύ σημαντική», υπογράμμισε ο Πορτογάλος πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο οποίος αναμένεται να διαλύσει το Κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες, μετά την απόρριψη του σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2022.

ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Δέλτα μείωσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο 40%

Ο ΠΟΥ έκανε άλλη μια δραματική επισήμανση, δείχνοντας πόσο απαραίτητη είναι η τρίτη δόση. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η μετάλλαξη Δέλτα μείωσε στο 40% την αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσον αφορά στη μετάδοση του κορωνοϊού. Επανέλαβε δε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα.

«Τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά δεν εμποδίζουν πλήρως τη μετάδοση της Covid-19», εξήγησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι πριν από την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα τα εμβόλια μείωναν τη μετάδοση στο 60%. Με τη Δέλτα, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 40%», υπογράμμισε.

Εντοπίστηκε νέα παραλλαγή με 32 μεταλλάξεις

Μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού με «εξαιρετικά υψηλό» αριθμό μεταλλάξεων, που θα μπορούσε να ξεφύγει από τα εμβόλια, έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μικρός, προς το παρόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το inews.co.uk, το στέλεχος B.1.1.529, ένα «παρακλάδι» μιας παλιάς παραλλαγής που ονομάζεται B.1.1, έχει 32 μεταλλάξεις ακίδων και έχει βρεθεί στη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ.

Σημειώνεται πως στο Χονγκ Κονγκ εντοπίστηκε ένα κρούσμα και αφορά άτομο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Νότια Αφρική.

Πρόκειται για 36χρονο που ταξίδεψε στη Νότια Αφρική στις 23 Οκτωβρίου και επέστρεψε στις 11 Νοεμβρίου. Βγήκε αρνητικός κατά την άφιξή του στο Χονγκ Κονγκ, αλλά βρέθηκε θετικός ενώ βρισκόταν σε ξενοδοχείο, σε καραντίνα. Οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ πραγματοποίησαν υποχρεωτικά τεστ στους κατοίκους της πολυκατοικίας όπου μένει.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα