Στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τη Μαρία Μπινιχάκη μίλησε ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστόρίας κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της ερημοποίησης και της ξηρασίας που εορτάζεται σήμερα, σημειώνοντας πως τα φαινόμενα αυτά δεν είναι μακριά μας όπως οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν.
Ο κ. Φασουλάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Κρήτη, αφού όπως τόνισε το φαινόμενο της ερημοποίηση έχει ήδη «αγγίξει» το νησί. «Οι προβλέψεις που υπάρχουν και που μέχρι τώρα φαίνεται να επιβεβαιώνονται με τα δεδομένα της αλλαγής του κλίματος δεν είναι ευοίωνες για το νησί μας. Έχουμε περιοχές ήδη που έχουν υποστεί το φαινόμενο της ερημοποίησης, τα Αστερούσια και η περιοχή της Σητείας, που επιβαρύνονται και από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως είναι οι δασικές πυρκαγιές, που δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός αύξησης της μέσης τιμής της θερμοκρασίας, οι μέχρι τώρα προβλέψεις αναφέρουν πως το 2100 ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, πάνω το 50%, της βλάστησης του πλανήτη θα έχει υποβαθμιστεί.
«Έχουν τεθεί κάποιοι στόχοι μέχρι το 2050, να μην ξεπεράσουμε τον 1,5 βαθμό Κελσίου στη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης που κυρίως προκαλείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου», ανέφερε ο κ. Φασουλάς τονίζοντας πως αυτό είναι μια άμεση προτεραιότητα που πρέπει να βάλουν και οι κυβερνήσεις αλλά και οι πολίτες.
«Αν το ξεπεράσουμε τα προβλήματα μετά θα είναι πάρα πολύ μεγάλα και θα αφορούν σε παγκόσμιες κλίμακες, πως το λιώσιμο των παγετώνων αλλά και το κάτι πολύ σημαντικό που έχει αρχίσει να συμβαίνει και δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, το ξεπάγωμα των αιώνια παγωμένων εδαφών (Σιβηρία -Αλάσκα). Αυτό είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα γιατί απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρα και είναι ακόμα χειρότερο αέριο από το διοξείδιο του άνθρακα. Θα μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο, μια κατάσταση την οποία πλέον δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε με κανένα τρόπο», σημείωσε ο κ. Φασουλάς.