Η επιλογή του Δημάρχου Ηρακλείου για δανεισμό και οι εσωτερικές διαφορές στην παράταξή του

Πρέπει να διαβάσετε

Μερικές παρατηρήσεις για την  διπλή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.

– Σε σχέση με το τεχνικό πρόγραμμα και πάντα σε συνάρτηση με τον προϋπολογισμό του Δήμου και τα πολυσυζητημένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει: Από τις δυο τοποθετήσεις του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού και κυρίως από το κλείσιμο της συζήτησης, προκύπτει ότι τελικά η καταφυγή σε δανεισμό είναι κατά βάση πολιτική επιλογή. Ο κ. Καλοκαιρινός απαντώντας στην κ. Καναβάκη παραδέχτηκε ότι πράγματι μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση με τους εργολήπτες των ασφαλτοστρώσεων (και ήδη γίνεται) ώστε οι συμβάσεις να παραταθούν για δύο ή ακόμα και τρία χρόνια. Ωστόσο κατά την άποψή του, αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα, απλώς θα το μετέθετε χρονικά. Ο ίδιος και οι συνεργάτες λοιπόν κρίνουν ότι για να βρει ο Δήμος τον βηματισμό του ασφαλέστερα και γρηγορότερα, είναι προτιμότερο να δανειστεί.
– Μάλιστα από όσα είπε ο κ. Καλοκαιρινός φαίνεται ότι πρώτον, ήδη έχει κάποιες ανεπίσημες διαβεβαιώσεις από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ότι θα καταφέρει να πάρει το δάνειο που θέλει και δεύτερον ότι αυτό το δάνειο είναι με καλούς όρους. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται ακριβώς για δάνειο αλλά για πίστωση μέχρι 27 εκατομμύρια, όπου ο Δήμος θα χρεώνεται μόνο το ποσό που θα χρησιμοποιεί και όχι ολόκληρο το ποσό που θα ζητήσει. Υπό αυτήν την έννοια, πρόκειται πράγματι για ένα χρήσιμο και ευέλικτο εργαλείο. Εντούτοις τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι το περίφημο άνοιγμα των 27 εκατομμύρια ευρώ δεν είναι χρέη και δεν είναι ακριβώς “αληθινό”. Είναι περισσότερο λογιστικό. Δηλαδή την δεδομένη στιγμή δεν χρωστάει ο Δήμος τόσα χρήματα, απλώς τόσα χρήματα λείπουν από τον Δήμο για να κλείσει τον προϋπολογισμό του τυπικά. Στην πορεία είναι πιθανό το ποσό να αποδειχθεί μικρότερο.
– Από εκεί και πέρα, η δημοτική αρχή του κ. Καλοκαιρινού, όπως είχε επισημανθεί και προεκλογικά, αποτελείται από ετερόκλητες ομάδες συμβούλων, οι οποίες είχαν συγκρουστεί σφοδρά στην προηγούμενη δημοτική περίοδο. Υπάρχουν στιγμές που τούτο μοιάζει να έχει ξεπεραστεί και άλλες που επανέρχεται και δημιουργεί μια παράξενη, έως αμήχανη κατάσταση. Η συζήτηση για τα οικονομικά αποτελεί μια από τις δυσκολότερες ασκήσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, αφού η επίρριψη ευθυνών ανοίγει πληγές. Φάνηκε κατά τις τοποθετήσεις της κ. Καναβάκη και του κ. Βαρδαβά που βρήκαν πολλούς συμβούλους της συμπολίτευσης σιωπηλά σύμφωνους, ειδικά όταν ο κ. Βαρδαβάς αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η τότε αντιπολίτευση δεν επέτρεψε στην διοίκηση Λαμπρινού να χρησιμοποιήσει το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας που είχε πάρει η διοίκηση Κουράκη. Φάνηκε και στις τοποθετήσεις του ίδιου του Αλέξη Καλοκαιρινού που προσπαθεί να μην κατηγορήσει (ανοιχτά) την προηγούμενη δημοτική αρχή για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, χωρίς να τα καταφέρνει πάντα. Φάνηκε ακόμα και στη συζήτηση για το τέλος των λαϊκών αγορών, όπου ο κ. Αγριμανάκης σε μια αποστροφή της τοποθέτησής του είπε ότι δεν θα απολογηθεί αυτός για τις συνθήκες στις λαϊκές αγορές, ενώ ο αρμόδιος για τις λαϊκές μέχρι πρότινος είναι πια στην ίδια ομάδα με τον ίδιο (ο κ. Σισαμάκης). Ενδεχομένως με το πέρασμα του χρόνου και κυρίως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, αυτά να ατονήσουν. Προς το παρόν οι διαφορές υφίστανται και κάποιες στιγμές καθίστανται και οδυνηρά εμφανείς.

Σκέψεις για αφαίρεση ολόκληρου του ανατολικού στεγάστρου στο Παγκρήτιο Στάδιο
Τέλος, η συνεδρίαση λογοδοσίας έχει τόσο ενδιαφέρον, όσο ενδιαφέροντα είναι και τα ερωτήματα που τίθενται. Η ερώτηση για το προσφυγικό από την κ. Ανδρεάκη είναι μια ερώτηση που δεν μπορούσε εύκολα να τεθεί σε μια κανονική συνεδρίαση, άρα έχει νόημα να μπαίνει στην συνεδρίαση λογοδοσίας. Άλλες ερωτήσεις  ή αιτήματα από τους προέδρους των κοινοτήτων, θα μπορούσαν κάλλιστα να τεθούν στις κανονικές συνεδριάσεις. Επιπλέον ο νόμος, προβλέπει πώς όταν οι ερωτήσεις είναι περισσότερες του επιτρεπτού, γίνεται κλήρωση για το ποιες θα απαντηθούν. Πράγμα όμως που δείχνει επιεικώς άκομψο. Τη Δευτέρα παρευρέθησαν όλοι οι πρόεδροι των κοινοτήτων στην αίθουσα το Δ.Σ. μόνο και μόνο για να δουν τις ερωτήσεις τους (πλην δύο) να απορρίπτονται από την κληρωτίδα. Γενικά η διαδικασία μοιάζει να έχει αρκετά προβλήματα. Μένει να δούμε αν θα βρεθεί η σωστή προσέγγιση από όλους ή αν στην πορεία θα ατονήσει.
Κ.ΚΕΦ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα