Η ενεργειακή διασύνδεση επιταχύνει την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Του Σωτήρη Μεταξά

Η Κρήτη έχει περίοπτη θέση στον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Το 2024 θα αποτελέσει χρονιά ορόσημο καθώς εντός του τρέχοντος έτους θα ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε στη συνέχεια να «τρέξουν» οι διαδικασίες στις επιλεγμένες περιοχές.

Το ανατολικό τμήμα της Κρήτης έχει προκριθεί σε πρώτη φάση για την ανάπτυξη μεγάλων υπεράκτιων αιολικών πάρκων ενώ στην εξίσωση μπαίνει και η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης.

Μπορεί σε πρώτη φάση τα δύο υποβρύχια καλώδια (Χανιά – Πελοπόννησος και Ηράκλειο – Αττική) να έχουν αποκλειστικό ρόλο ισχυροποίησης του ενεργειακού ισοζυγίου της Κρήτης και να εξασφαλίζουν ενεργειακή επάρκεια στο νησί, ωστόσο σε δεύτερη φάση η Κρήτη θα στέλνει ρεύμα στο ηπειρωτικό σύστημα μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυρίως των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Το στίγμα του στρατηγικού σχεδιασμού έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης μιλώντας στην εκπομπή De Facto της Τηλεόρασης CRETA.

«Τα μεγάλα καλώδια θα επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κρήτη. Οι ενεργειακές διασυνδέσεις σε πρώτη φάση εξασφαλίζουν ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια στην Κρήτη. Αν μείνουμε μόνο σε αυτή τη φάση η επένδυση δεν θα αποσβεστεί ποτέ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το προσεχές διάστημα θα συσταθεί εταιρία ειδικού σκοπού η οποία θα αναλάβει να «τρέξει» όλες τις απαραίτητες μελέτες για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Οι μελέτες θα αφορούν τα ανεμολογικά και βυθομετρικά δεδομένα. Από τις 10 Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) της μεσοπρόθεσμης φάσης ανάπτυξης (έως 2030-2032), έχει επιλεγεί μία «δεξαμενή» 6 θαλάσσιων ζωνών στη χώρα για την εγκατάσταση των πρώτων πάρκων. Σε επίπεδο Κρήτης οι ζώνες αυτές αφορούν το ανατολικό τμήμα του νησιού.

«Λέμε ναι στα υπεράκτια αιολικά. Πρέπει όμως να γίνει πρώτα η θαλάσσια χωροταξία και εν συνεχεία να γίνει η διαβούλευση με τους φορείς. Έχουμε μεταφέρει τις θέσεις μας στο υπουργείο. Δεν μπορούν να αγνοηθούν οι δήμοι και οι φορείς της Κρήτης», πρόσθεσε ο κ. Ξυλούρης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα