Η Ελλάδα στην κορυφή της λίστας με τα πιο όμορφα σπίτια παγκοσμίως -Ποια τα πιο ελκυστικά

Πρέπει να διαβάσετε

Η κατάταξη καταρτίστηκε από τον ιστότοπο σύγκρισης κτηματομεσιτών του Ηνωμένου Βασιλείου GetAgent. Οι ερευνητές είχαν ως στόχο να εντοπίσουν ποια στυλ ιδιοκτησίας ήταν πιο ελκυστικά για τους ανθρώπους.

Η εταιρεία χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για τη διεξαγωγή της έρευνας. Η εστίαση ήταν σε ειδικό λογισμικό για την παρακολούθηση του βλέμματος των συμμετεχόντων. Τους έδειξαν εικόνες εξήντα γραφικών τοποθεσιών σε όλο τον κόσμο και η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης παρακολουθούσε τις κινήσεις των ματιών τους και καθόρισε ποιες εικόνες βρήκαν πιο ελκυστικές.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα και κατέληξαν σε μια βαθμολογία με βάση τον μέσο χρόνο που αφιερώθηκε κοιτάζοντας κάθε εικόνα, καθώς και τον χρόνο που χρειάστηκαν οι συμμετέχοντες για να κοιτάξουν τα σπίτια για πρώτη φορά. Αυτά τα δεδομένα επέτρεψαν στο GetAgent να εντοπίσει τα πιο όμορφα και ελκυστικά σπίτια σε όλο τον κόσμο.

Αποτελέσματα της μελέτης

Στη σφαίρα των ομορφότερων κτιρίων του κόσμου, η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση με την πιο εντυπωσιακή βαθμολογία 79,5 στα 100 για τις γραφικές ιδιότητες των σπιτιών της. Φημισμένη για τις απλές μορφές, τις ψηλές κολώνες και τη χρήση τοπικών και φυσικών υλικών, η παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική, ιδίως τα νησιωτικά σπίτια με τους γαλάζιους θόλους, γοητεύει τους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

Εξασφαλίζοντας τη δεύτερη θέση, η Γαλλία απέσπασε συνολική βαθμολογία 78,5 στα 100, με τους συμμετέχοντες να προσελκύονται από το γαλλικό αρχιτεκτονικό στυλ Bastide και Provincial. Τα σπίτια στην Ασία, γνωστά για τα μοναδικά και παραδοσιακά τους σχέδια, συγκέντρωσαν επίσης την προσοχή, με την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία να εξασφαλίζουν θέσεις στην πρώτη πεντάδα. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε στο κάτω μισό της δεκάδας των χωρών με τα πιο όμορφα σπίτια, συγκεντρώνοντας μόλις 65 στα 100.

Τα πιο ελκυστικά στυλ σπιτιών

Όσον αφορά το πιο εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό στυλ για τα σπίτια, τα βικτοριανά ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη προσοχή από τους συμμετέχοντες, τραβώντας το βλέμμα τους με μέσο χρόνο 1,38 δευτερόλεπτα. Αυτό το παραδοσιακό βρετανικό αρχιτεκτονικό στυλ, το οποίο διακρίνεται από τις ψηλές στέγες, τα παράθυρα σε κόλπους και τα περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία των αετωμάτων, ξεπέρασε κατά μία μονάδα το ιταλικό στυλ σπιτιών της Τοσκάνης, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση.

Τα ιταλικά σπίτια της Τοσκάνης, που φημίζονται για τη ρουστίκ, ακατέργαστη πέτρα και τα δάπεδα από τερακότα, κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των πιο όμορφων τύπων σπιτιών. Τα παραδοσιακά σπίτια της Ινδονησίας, γνωστά και ως Rumah adat, κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο σε αυτή την αξιολόγηση αρχιτεκτονικής ομορφιάς.

Άλλα στυλ, όπως το Bastide της Γαλλίας και το Traditional της Ελλάδας, εξασφάλισαν επίσης θέσεις στη λίστα με τα δέκα πιο όμορφα σπίτια παγκοσμίως.

Τα εμβληματικά μπλε και άσπρα σπίτια της Ελλάδας

Το μπλε και το λευκό αναγνωρίζονται ως τα εμβληματικά χρώματα της Ελλάδας, τα οποία εμφανίζονται στη σημαία της και αντανακλούν τη θάλασσα και τον ουρανό της Μεσογείου. Ωστόσο, η χρήση αυτών των χρωμάτων στα σπίτια είναι περισσότερο πρακτική παρά συμβολική.

Τα σπίτια κατασκευάστηκαν από πέτρα ως αποτέλεσμα της έλλειψης ξύλου στα βραχώδη νησιά του Αιγαίου. Το σκούρο χρώμα του βραχώδους εδάφους απορροφούσε το ηλιακό φως κατά τη διάρκεια των καυτών ελληνικών καλοκαιριών, καθιστώντας τους εσωτερικούς χώρους δυσάρεστα ζεστούς. Ως απάντηση, οι κάτοικοι άρχισαν να βάφουν τα σπίτια τους λευκά, μετριάζοντας αποτελεσματικά τη ζέστη και δημιουργώντας ένα πιο άνετο περιβάλλον διαβίωσης.Η συσχέτιση του μπλε με τα σπίτια των ελληνικών νησιών είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα ιστορικών συγκυριών. Το 1938, κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας χολέρας στην Ελλάδα υπό τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά, μια εθνική εντολή απαιτούσε από τους κατοίκους των νησιών να βάψουν τα σπίτια τους μπλε και άσπρα.

Ο ασβέστης που χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό περιείχε ασβεστόλιθο, ένα ισχυρό απολυμαντικό. Αυτό το φαινομενικά αντισυμβατικό μέτρο ήταν ένα πρακτικό βήμα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της χολέρας και την εξυγίανση των χώρων διαβίωσης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα