Η «έκρηξη» του AIRBNB στην Κρήτη έφερε… αντιδράσεις

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον τουριστικό κλάδο η «έκρηξη» του AIRBNB στην Κρήτη.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Κρήτης Γιώργος Χριστοδουλάκης, εξήγησε πως ο κλάδος που εκπροσωπεί επηρεάζεται αρνητικά από την εν λόγω αγορά. «Οι υπόλοιποι επιχειρηματίες του τουρισμού δεν επηρεάζονται απλά ανεβαίνει ο τζίρος από επισκέπτες που διαμένουν σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης».

 

Ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε πως αυτό αποτυπώνεται από την πρώτη στιγμή και το αποτύπωμα που αφήνει κάθε χρόνο είναι και μεγαλύτερο. «Όταν λέμε για βραχυχρόνια μίσθωση δεν εννοούμε αποκλειστικά την πλατφόρμα που βρίσκονται και δικοί μας επιχειρηματίες, που έχουν το σήμα του ΕΟΤ. Στο νομό Λασιθίου και Ηρακλείου, βρίσκονται επιχειρηματίες που έχουν ανταποκριθεί σε δύσκολες συνθήκες, με ένα σωρό υποχρεώσεις σε πολλά πράγματα και έχουν ένα αθέμιτο ανταγωνισμό από άλλους ανθρώπους όχι με ίδια μέτρα και ίσα σταθμά, δεν θίγω συχνά το θέμα αλλά κάθε πέρα που περνάει είναι εις βάρος των επιχειρηματιών του κλάδου. Έχει κάνει κινήσεις ο ΣΕΤΕ και οι ξενοδόχοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα μεγαλώνει και θα μεγαλώνει συνεχώς».

Πρόσθεσε δε, πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τηρούν τις προδιαγραφές και υπάρχουν άλλοι που είναι πολύ επικίνδυνοι για το τουριστικό προϊόν. «Είναι ένα ευαίσθητο προϊόν το τουριστικό και πρέπει να διαφυλάσσεται σαν κόρη οφθαλμού. Ακόμη και την πρώτη χρονιά του κορωνοϊού, οι δικές μας επιχειρήσεις ήταν κλειστές ενώ οι επιχειρήσεις βραχυχρόνιων μισθώσεων ήταν ανοιχτές και μετακόμισαν εκεί όλοι οι πελάτες μας, ο αριθμός των κλινών των καταλυμάτων είναι τεράστιος στην Κρήτη αλλά κάθε χρόνο είναι λιγότερες διότι αρκετές επιχειρήσεις με σήμα του ΕΟΤ, καταθέτουν τα σήματα τους και μεταφέρονται στη βραχυχρόνια μίσθωση».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ενώ ελπίδα όλων είναι ότι θα γίνουν κάποιες ενέργειες για αυτό, στο μέλλον. «Έχουμε τόσα προβλήματα λειτουργικά, που δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά μετά την κρίση του πολέμου και της πανδημίας. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία».

Κλείνοντας, ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε πως μέχρι τώρα ο Μάιος προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς ωστόσο διευκρίνισε πως το πρόβλημα των εργαζομένων δεν έχει προκύψει φέτος.  Παράλληλα, τόνισε πως σε μια σύντομη έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν το Σαββατοκύριακο, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα «πάγωμα» από την Γερμανία λόγω των ανακοινώσεων που προηγήθηκαν, ωστόσο πρόκειται για κάτι που δεν αναμένεται να επηρεάσει δυσάρεστα τον κλάδο.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα