Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024
13.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η ΕΕ υπόσχεται ταχύτερους συνοριακούς ελέγχους με τα ψηφιακά διαβατήρια

Πρέπει να διαβάσετε

Τα ψηφιακά ταξιδιωτικά διαβατήρια θα είναι δωρεάν, εθελοντικά και με λιγότερη ταλαιπωρία, προσφέροντας μια πιο απρόσκοπτη και ασφαλή εμπειρία, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ταξιδιώτες από και προς τη ζώνη Σένγκεν της Ε.Ε θα μπορούν να αποθηκεύουν τα ταξιδιωτικά τους διαπιστευτήρια ψηφιακά, σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσίασε η Κομισιόν.

Τα δεδομένα που αποθηκεύονται σήμερα στο τσιπ του διαβατηρίου ή της ταυτότητας θα μπορούν να μεταφέρονται σε ένα smartphone, ώστε να επιτρέπεται η ταχύτερη διέλευση των συνόρων.

«Η σημερινή πρόταση για την ψηφιοποίηση των διαβατηρίων και των δελτίων ταυτότητας ανοίγει το δρόμο για μια πιο απρόσκοπτη και ασφαλή ταξιδιωτική εμπειρία», ανέφερε σε δήλωσή της η Věra Jourová, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις αξίες και τη διαφάνεια.

Η εκ των προτέρων υποβολή ταξιδιωτικών σχεδίων και εγγράφων στις αρχές θα μειώσει τους χρόνους στα συνοριακά περάσματα, επιτρέποντάς τους να επαληθεύσουν τη γνησιότητα και να επικεντρωθούν σε πιο ανησυχητικές περιπτώσεις, όπως οι διακινητές μεταναστών, υποστηρίζει η Επιτροπή.

Τα σχέδια πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο της Ε.Ε, το οποίο εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, καθώς και από τους νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ το μπλοκ ετοιμάζεται να εισαγάγει ένα ξεχωριστό νέο σύστημα για τον έλεγχο των εισόδων και εξόδων από τη ζώνη Σένγκεν της Ε.Ε.

Το σύστημα εισόδου-εξόδου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Νοέμβριο, αν και πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει περαιτέρω καθυστερήσεις.

Αυτό θα σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες εκτός Ε.Ε θα πρέπει να περνούν από σαρωτές κατά την είσοδό τους στη Σένγκεν, την εσωτερική ζώνη χωρίς διαβατήρια που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ε.Ε καθώς και τη Νορβηγία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Ελβετία, αλλά εξαιρεί την Ιρλανδία και την Κύπρο.

Η υπηρεσία ψηφιακού διαβατηρίου θα είναι προαιρετική και δωρεάν για τους ταξιδιώτες, δήλωσε η Επιτροπή, και θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ έως το 2030.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα