Η διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι είναι γεγονός από τη στιγμή που ο Ηρακλειώτης βουλευτής ξεκαθάρισε στον πρόεδρο του κόμματος Σταύρο Θεοδωράκη ότι προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Με επιστολή του Σταύρου Θεοδωράκη προς τον πρόεδρο της Βουλής ο Σπύρος Δανέλλης τίθεται, και επίσημα, εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.

Η διαγραφή Δανέλλη προκαλεί ένα «ντόμινο» που δεν επηρεάζει μονάχα τους αριθμητικούς συσχετισμούς στη Βουλή αλλά μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη συγκρότηση του εθνικού ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο.

Η αξιοποίησή του στον επόμενο ανασχηματισμό θεωρείται ακραίο σενάριο και τόσο ο ίδιος όσο και το Μαξίμου είναι αρνητικοί διότι η εξέλιξη αυτή θα μαρτυρούσε «συναλλαγή». Η αλήθεια είναι ότι ο Σπύρος Δανέλλης δύσκολα θα ενταχθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ άμεσα, ωστόσο πέρα από την ψήφο εμπιστοσύνης, είναι βέβαιο ότι θα συνταχθεί με την κυβερνητική γραμμή τόσο στη συμφωνία των Πρεσπών όσο και σε μία σειρά από νομοσχέδια που έχουν την πολιτική «ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι οι αλλαγές στο Σύνταγμα και οι σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους.

Σε κάθε περίπτωση ο Σπύρος Δανέλλης δεν θα μείνει πολιτικά «άστεγος». Μπορεί να μην έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία τέτοια συζήτηση (εξάλλου οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές) ωστόσο μία θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο στις επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι ανοιχτή για το πρόσωπό του.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι έχει διατελέσει την περίοδο 1996 – 2000 βουλευτής του Συνασπισμού και μοιάζει πολύ πιθανό να επιστρέψει στον πολιτικό χώρο από τον οποίο ξεκίνησε.

Σωτήρης Μεταξάς