Η αβάσταχτη ελαφρότητα της σοβαροφάνειας

Πρέπει να διαβάσετε

Σπύρος Αλεξάκης
Σπύρος Αλεξάκης
Αρθρογράφος
Ο Σπύρος Αλεξάκης είναι αρθρογράφος

Τα επίπεδα Νατρίου-Καλίου παίζουν ρόλο στο προσδόκιμο ζωής όσων έχουν την ατυχία να κολλήσουν τον Covid-19,διαβάζω σε μια νέα μελέτη.
Τέλεια.
Άρα μπορεί και να έχω έναν ακόμη επιβαρυντικό παράγοντα για να φοβάμαι να μην κολλήσω, μαζί με τους διαφόρους άλλους που έχουν να κάνουν με το γενικότερο status της υγείας μου.
Οπότε,προσωπικά,συνεχίζω να φοράω τη μάσκα μου κανονικά,να μην έρχομαι σε επαφή με αγνώστους και γενικά να είμαι σε φάση καραντίνας μήπως και …γλιτώσω.

Να γλιτώσω όμως από τι;
Ας είμαστε και λίγο σοβαροί.Από έναν ιό που μεταδίδεται (ίσως και) μέσω του αέρα;
Από έναν ιό που το πιο πιθανό είναι να τον κολλήσουμε οι περισσότεροι;
Δεν είναι HIV ο Covid,ένας ιός δηλαδή ασθενής που θέλει ειδικές συνθήκες για να μείνει ενεργός.Εδώ διαβάζουμε ότι ο κορωνοϊός παραμένει μέρες “ζωντανός” πάνω στις επιφάνειες που μολύνθηκαν. Τι να αποφύγεις και πώς μπορείς ρεαλιστικά να το κάνεις;

Απλά, διαχείριση των κρουσμάτων

Όλη η ιστορία λοιπόν με τις καραντίνες και τα περιοριστικά μέτρα δε γίνεται “για να γλιτώσουμε”.Γίνεται -όσον αφορά το υγειονομικό της κομμάτι- για να υπάρξει μια διαχείριση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων.
Για να μη νοσήσουν πάρα πολλοί σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση από το Σύστημα Υγείας της κάθε χώρας.

Μαζί με το υγειονομικό μέρος έπονται και όλα τα υπόλοιπα:
Οι κοινωνικές αλλαγές,η μεγένθυση της κερδοφορίας συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας,η ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση της μισθωτής εργασίας…
Ακόμη και δημογραφικές αλλαγές και μαζικές μετακινήσεις εργαζομένων,μέσω του smart working,της εργασίας δηλαδή από το σπίτι,για τις οποίες θα μιλήσουμε σε ένα επόμενο κείμενο.
Η πανδημία προφανώς και υπάρχει,απλά όπως συμβαίνει πάντα,κάποιοι εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις.

Γιατί οι αλλαγές είναι τεράστιες και δεν ξέρουμε αν έχουν και τόση σχέση με την ίδια την πανδημία.
Απλά η πανδημία μοιάζει να είναι η αφορμή.
Μόνο όσοι δε θέλουν να το δουν αυτό, δεν το παραδέχονται.
Οι συνήθεις “συστημικοί” αναλυτές,αυτοί που θεωρούν ότι όλα καλώς είναι γινομένα,οι θιασώτες της περίφημης “TINA” (There Is No Alternative)…
Όλοι οι υπόλοιποι το βλέπουν,ίσως να μην ξέρουν να το εξηγήσουν σαν φαινόμενο αλλά καταλαβαίνουν ότι υπάρχει μια κατάσταση που ελάχιστη σχέση έχει με τον Ορθό Λόγο.
Δεν έχει λογική,δηλαδή.

Τα νούμερα που βιάζουν την Στατιστική Επιστήμη.
Συγκρίνοντας αριθμό κρουσμάτων από διαφορετικά πληθυσμιακά σύνολα.
Εκατό κρούσματα,ας πούμε,σε δέκα χιλιάδες τεστ και μετά σου λένε “αύξηση κρουσμάτων” γιατί είχαμε διακόσια κρούσματα αλλά σε ….πενταπλάσια τεστ!
Χαίρω πολύ.
Κι αν δεν κάνεις κανένα τεστ,προφανώς και θα βγουν …μηδενικά τα κρούσματα!

Μέχρι ο ιός να αδρανοποιηθεί,θα συνεχίσουμε να κολλάμε.Κάποιοι απ’όσους τον κολλήσουμε,θα ταλαιπωρηθούμε,κάποιοι άλλοι ίσως και να πεθάνουμε,κάποιοι θα το περάσουμε ελαφριά.
Θα περιμένουμε η οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή (εμβόλιο ή ο,τιδήποτε άλλο) να μπορέσει να αναχαιτίσει κάπως το κύμα της πανδημίας αλλά επειδή δεν είμαστε mainstream και σοβαροφανείς συστημικοί δεν περιμένουμε με τις καραντίνες να υπάρξει γιατρειά.

Το μόνο που μπορεί να υπάρξει με αυτά τα περιοριστικά μέτρα είναι φτώχεια,ανεργία,αύξηση της εγκληματικότητας,αύξηση των ψυχικών και άλλων νόσων,κοινωνικά προβλήματα,αναταραχές (σαν και αυτές που βλέπουμε τα τελευταία 24ωρα), που όλο και θα οξύνονται.

560 ευρώ,ανώτατο πλαφόν

Το περίφημο 500άρικο,με το οποίο συνήθισε ο κόσμος να ζει μέσα στην πανδημία, θα είναι και  ο ανώτατος μισθός στον ιδιωτικό  τομέα μετά την πανδημία και γύρω από αυτόν θα προσαρμοστούν και οι μισθοί του Δημοσίου,του όποιου Δημοσίου υπάρχει και συνεχίσει να υπάρχει,μετά την κρίση.
Αυτός ήταν ο στόχος εδώ και μια δεκαετία.
Να συμπιεστεί η μισθωτή εργασία στα επίπεδα του 500άρικου.
Τα Μνημόνια έκαναν τη μισή δουλειά,η Καραντίνα την ολοκλήρωσε.
Ας τελειώνουμε λοιπόν κάποια στιγμή με τη φάση της “συμπίεσης”,μήπως και δούμε κάποτε την Οικονομία να ανακάμπτει.

https://www.socialeurope.eu/the-corona-crisis-will-define-our-era

Άλλα Πρόσφατα