Η αναγκαία και άμεση στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας

Πρέπει να διαβάσετε

Οι αεροπορικές και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, μαζί με τις μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, είναι οι εταιρείες της πρώτης γραμμής, πάνω στις οποίες εκτιμούμε ότι οφείλει να επικεντρωθεί, πρωτίστως, η κρατική αρωγή για την άμεση, την βραχυπρόθεσμη και την μακροπρόθεσμη, διάσωσή τους.

Ο λόγος είναι απλός: αποτελούν σήμερα «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, έτσι όπως έχει εξελιχθεί τις τελευταίες δεκαετίες και ούτως η άλλως θα συνεχίσουν να την αποτελούν, καθώς η όποια αλλαγή και εξέλιξη του παραγωγικού μοντέλου της χώρας θα απαιτήσει αρκετό χρόνο για να προσαρμοσθεί στις νέες τεχνολογίες και την 4η Βιομηχανική επανάσταση, έτσι όπως τα πράγματα εξελίσσονται παγκόσμια.

Ας φανταστούμε για μια στιγμή την Ελλάδα χωρίς αεροπλάνα, χωρίς πλοία και χωρίς ξενοδοχεία/καταλύματα και μάλιστα ας σταθούμε —έξω από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη —ιδιαιτέρως, στην ενδοχώρα και τα νησιά μας όπου έχει σχεδόν εκλείψει η γεωργική, η κτηνοτροφική και η μικρό βιομηχανία -μικρό βιοτεχνία, πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων.

Τι χρειάζεται λοιπόν να πράξουμε εν όψει της πραγματικά πολύ δύσκολης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις αυτές λόγω του κορονοϊού; Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι όποια μέτρα και αν ληφθούν, έχουν ως προϋπόθεση τη διασφάλιση πολύ υψηλών κεφαλαίων. Είναι εξ’ ίσου σαφές ότι η διασφάλιση αυτών των πολύ υψηλών κεφαλαίων θα επιτευχθεί, πέραν της εξαιρετικά περιορισμένης δίκης μας δημοσιονομικής δυνατότητας, από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τις κεφαλαιαγορές της ΕΕ και της ευρωζώνης, στους οποίους θα καταφύγουμε κατ’ αρχήν.

Πέραν των χωρίς καμία επιβάρυνση κρατικών παροχών, των δυνατοτήτων χρονικής μετάθεσης των δανειακών υποχρεώσεων και της παροχής χαμηλότοκων δανειακών διευκολύνσεων, είναι άμεσα αναγκαία για τις εν λόγω επιχειρήσεις, τα εξής:

η άμεση παροχή ουσιαστικών φορολογικών ελαφρύνσεων με την μείωση του Φόρου εισοδήματος και της αντίστοιχης προκαταβολής στις φορολογικές δηλώσεις οι οποίες, ήδη, υποβάλλονται για την χρήση του 2019.

η ουσιαστική μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών

η μείωση του ΦΠΑ και των κάθε μορφής ειδικών φόρων ,τελών ( πχ φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία ) και λοιπών επιβαρύνσεων στις εταιρίες που περιγράψαμε παραπάνω

άμεσα κίνητρα – ελαφρύνσεις για την προώθηση του εσωτερικού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

και βέβαια η παροχή ισχυρών φορολογικών κινήτρων για τις προγραμματισμένες και τις άμεσα αναγκαίες να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ώστε να διασφαλισθεί η λειτουργία τους.

Στεκόμαστε έτσι δίπλα στις επιχειρήσεις αυτές επιδιώκοντας την με κάθε τρόπο διάσωσή τους με την παροχή της αναγκαίας Ρευστότητας, η οποία θα διασφαλίσει τις πολύτιμες θέσεις Εργασίας και την λειτουργία της Εφοδιαστικής αλυσίδας, η οποία θα εξυπηρετήσει την λειτουργία τους.

Η επιβίωση του τουριστικού κλάδου, κάτω από τις παρούσες δυσμενέστατες συνθήκες, δηλαδή των αεροπορικών – ακτοπλοϊκών – ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, είναι απολύτως σίγουρο ότι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα καλύψει σίγουρα και στο πολλαπλούν το πράγματι υψηλό δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα απαιτηθεί για την διάσωσή τους.

Αρκεί να σκεφτούμε μόνο τις θέσεις εργασίας που θα διασωθούν και τον κύκλο της προσφοράς και ζήτησης που θα διασφαλίσουν στην λειτουργία της εθνικής οικονομίας.

Άλλα Πρόσφατα