Η Αγία Τριάδα αποκτά τη χαμένη της αίγλη

Πρέπει να διαβάσετε

Τη χαμένη της αίγλη, αναβαθμισμένα αισθητικά στοιχεία και έντονα παραδοσιακά χαρακτηριστικά θα αποκτήσει η άλλοτε «εμβληματική» συνοικία της παλιάς πόλης του Ηρακλείου, Αγία Τριάδα.

Μετά από δύο δεκαετίες, η ανάπλαση της Αγίας Τριάδας δεν αποτελεί μέρος ενός σχεδιασμού επί χάρτου αλλά μία ρεαλιστική προοπτική για την ιστορική συνοικία της πόλης. Το πρώτο βήμα έγινε με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της μελέτης ανάπλασης της περιοχής τον περασμένο Ιούλιο και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται το επόμενο βήμα με την ολοκλήρωση της σύνταξης του φακέλου που θα κατατεθεί στα αρμόδια όργανα (δημοτικό συμβούλιο, αρχαιολογία, κ.α) προς έγκριση.

Η  έγκριση της αναθεώρησης του ρυμοτομικού σχεδίου της Αγίας Τριάδας θα αποτελέσει πρόκριμα και για τη μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης που επίσης αποτελεί προτεραιότητα της Λότζια και θα βάλει οριστικά τέλος στο σχέδιο πόλης του 1936 που είχε χαρακτηριστικά «ισοπέδωσης» του παλιού ιστού του Ηρακλείου.

Ενίσχυση «πρασίνου», δίκτυο πεζοδρομήσεων και εμπορικές χρήσεις

Η μελέτη ανάπλασης της Αγίας Τριάδας προβλέπει δίκτυο πεζοδρομήσεων, ήπιες εμπορικές χρήσεις και ενίσχυση των χώρων πρασίνου. Καθορίζει τα όρια κτιρίων, οικοπέδων και κοινόχρηστων χώρων και επιτρέπει την λειτουργία μικρών ξενοδοχειακών μονάδων. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής, δίνονται σε κάθε περιοχή της Αγίας Τριάδας συντεταγμένες για τις χρήσεις γης, τις επιτρεπόμενες επαγγελματικές δραστηριότητες αλλά και τους όρους δόμησης που εξειδικεύονται με συγκεκριμένο τρόπο σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο.

Σωτήρης Μεταξάς

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα