Η 7η ΥΠΕ Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών

Ανακοίνωση εξέδωσε η 7η ΥΠΕ Κρήτης με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών, που γιορτάζεται σήμερα 12 Μαΐου:

«Από το φως του λύχνου στο φως του συστήματος υγείας

Στα τέλη του 19ου αιώνα, « Η κυρία με τo φανάρι» συνήθιζε να επιβλέπει την πορεία των ασθενών της κατά την διάρκεια της νύχτας υπό το φως του λύχνου της. Σήμερα στις αρχές του 21ου αιώνα συνεχίζει να κρατά αυτό το φως αναμμένο έχοντας θέσει τα θεμέλια σε αυτό που γνωρίζουμε ως σύγχρονη νοσηλευτική. Μέσα από τις καταγραφές της έθεσε τις αρχές που διέπουν την σύγχρονη επαγγελματική νοσηλευτική ενώ χαρακτηρίζονται από την συμπόνια και την αφοσίωση στην φροντίδα των ασθενών. Η Florence Nightingale, προασπίστηκε την αξία της εφαρμογής κανόνων υγιεινής στον χώρο φροντίδας των ασθενών, μειώνοντας θεαματικά την θνησιμότητα στο βρετανικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης το οποίο υπηρέτησε. Μέσα από την δράση της κατάφερε να αναγνωριστεί και να συλλέξει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό ώστε να δημιουργήσει την πρώτη λαϊκή σχολή εκπαίδευσης νοσηλευτών. Έγινε η πρώτη γυναίκα δεκτή στη Βρετανική Βασιλική Στατιστική Εταιρεία και επίτιμο μέλος της Αμερικάνικης Στατιστικής εταιρίας ενώ έχει χαρακτηριστεί ως πρωτοπόρος στην γραφική αναπαράσταση δεδομένων που χρησιμοποιούσε μεταξύ άλλων για να γίνουν εύκολα κατανοητές και γνωστές οι αιτίες θανάτου στο στρατιωτικό νοσοκομείο που διηύθυνε.

Το έργο της ενέπνευσε και οδήγησε σε σημαντικές εξελίξεις στον χώρο της νοσηλευτικής και της φροντίδας ασθενών με την δημιουργία νοσοκομείων με υγειονομικό σχεδιασμό, την δημιουργία σχολών νοσηλευτικής με το πρόγραμμα σπουδών να βασίζεται στις σημειώσεις της, την ένταξη της φροντίδας των ασθενών στο σπίτι έως και την δημιουργία του ερυθρού σταυρού.

Αυτά δίνουν μόνο μια μερική εικόνα για το πλούσιο έργο της Florence Nightingale της οποίας τα γενέθλια έχουν οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτών στης 12 Μαΐου.

Όσο πολύπλευρο είναι το έργο της Florence Nightingale τόσο πολύπλευρη είναι και η νοσηλευτική επιστήμη όπου μέσω της φροντίδας εκτείνεται από τα άτομα, στις οικογένειες και στις κοινωνίες. Με εφαρμογή στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας στοχεύει να βελτιώσει την ποιότητα τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας των ατόμων με επίκεντρο τον άνθρωπο και τα δικαιώματα του στην φροντίδα υγείας.

Φροντίζοντας καθημερινά τον άνθρωπο, σε όποιο πλαίσιο και αν βρίσκεται, οι νοσηλευτές συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα σημαντικά προβλήματα όπως τα δύσκολα ωράρια, οι ελλείψεις σε στελέχωση και εξοπλισμό έως βία και διακρίσεις που κάνουν το έργο τους ακόμα πιο απαιτητικό.

Στον κόσμο σήμερα οι νοσηλευτές έχουν κατακτήσει να εκτείνουν το εύρος τον δραστηριοτήτων και τους συναντάμε σε μονάδες φροντίδα υγείας, σε πανεπιστήμια, σε ερευνητικά κέντρα, σε σχολεία έως και σε δικαστήρια ως νομικοί σύμβουλοι ασθενών και νοσηλευτών.

Ο κρίσιμος ρόλος των νοσηλευτών σε κάθε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης έγινε εμφανής και στην πρόσφατη πανδημία COVID-19 καθώς κλήθηκαν να στηρίξουν κάθε επίπεδο δράσεων για την αντιμετώπιση της και συνέβαλαν σε κάθε μικρή ή μεγάλη νίκη που σημειώθηκε.

Η παγκόσμια ημέρα νοσηλευτή αποτελεί μια αφορμή για να αναλογιστούμε την συμβολή τους στο σύστημα υγείας και στην φροντίδα κάθε πολίτη της χώρας αλλά και να τους ευχαριστήσουμε για το έργο που παράγουν καθημερινά!»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα