Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα το βράδυ της Πέμπτης στο Ηράκλειο, λόγω της αφρικανικής σκόνης που σκέπασε τη πόλη, «έσπασε» ρεκόρ αλλά ευτυχώς υποχώρησε γρήγορα.
Οι εικόνες από τον ουρανό του Ηρακλείου που έγινε κόκκινος ήταν εντυπωσιακές, αφού η συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα ήταν σε υψηλά επίπεδα λόγω των νοτιάδων.

Μάλιστα τέτοια ένταση του φαινομένου είχε να καταγραφεί χρόνια, όπως φαίνεται και στις μετρήσει που δημοσιεύτηκαν στην ομάδα MΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ.
Συγκεκριμένα η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στις 21:00 το βράδυ «έσπασε» ρεκόρ 6ετίας, όπως φαίνεται και στους παρακάτω πίνακες.


Ευτυχώς το φαινόμενο υποχώρησε γρήγορα – βοήθησε και η βροχή- και σήμερα η ατμόσφαιρα έχει καθαρίσει.

(Εικόνες: ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ/ Facebook)
Σποραδικές καταιγίδες το μεσημέρι στην Κρήτη
Στην Κρήτη σήμερα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ από τις μεσημβρινές ώρες θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές νωρίς το πρωί και εκ νέου από αργά το απόγευμα κυρίως στα νότια και τα ανατολικά του νομού.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά ενώ στη Θράκη θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στη Θράκη βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως μεσημέρι – απόγευμα στη νότια Πελοπόννησο.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο.
Άνεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στις Σποράδες μέχρι το μεσημέρι βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ. Στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές. Από τις μεσημβρινές ώρες θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


