H 7η ΥΠΕ Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης

Πρέπει να διαβάσετε

Ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης:

Η 24η Μαρτίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση κατά της Φυματίωσης και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης (World Tuberculosis Day). Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε σε ανάμνηση της ανακάλυψης του μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης (M.Τuberculosis) από τον Robert Koch, στις 24 Μαρτίου του 1882.

Η φυματίωση είναι ένα μεταδοτικό νόσημα με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας και κυρίαρχη αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως. Το 2021 περίπου 10,6 εκατομμύρια ασθενείς νόσησαν από φυματίωση, εκ των οποίων το 10% ήταν παιδιά. Ευθύνεται για περίπου 1,6 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως και αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου από λοιμώδες αίτιο, μετά τη λοίμωξη COVID-19. Ωστόσο, είναι μια νόσος που μπορεί να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης για το έτος 2023, είναι “Ναι! Μπορούμε να τελειώσουμε τη Φυματίωση!”.

Στόχος της ημέρας και του μηνύματος είναι να εμπνεύσει ελπίδα, να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα υγιεινής και πρόληψης, να διαδώσει τις νέες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για υιοθέτηση κοινών οδηγιών για τη θεραπεία και βέβαια να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών για την καταπολέμηση της φυματίωσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει θέσει ως παγκόσμιο στόχο Δημόσιας Υγείας την εξάλειψη της  φυματίωσης έως το 2030. Οι άμεσες προτεραιότητες προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν η επικαιροποίηση και επανενεργοποίηση των εθνικών στρατηγικών και προγραμμάτων για την εξάλειψη της φυματίωσης στη μετά COVID-19 εποχή και η ορθολογιστική κατανομή των πόρων υγείας προς την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της νόσου στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που αφορούν στο 98% τον καταγεγραμμένων περιπτώσεων φυματίωσης.

Δεδομένου ότι η φυματίωση μεταδίδεται με την εισπνοή μολυσματικών  μικροσταγονιδίων, που εκπέμπονται με το βήχα ή την ομιλία από άτομα με ενεργό  νόσο, ο συγχρωτισμός σε ελλιπείς συνθήκες υγιεινής ευνοεί την εξάπλωσή της. Στην  Ελλάδα, η φυματίωση πλήττει κυρίως πληθυσμούς που διαβιούν σε δυσμενείς  συνθήκες διαβίωσης, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ενημέρωση για την αντιμετώπιση της νόσου.

Μέσα σε αυτό το παγκόσμιο πλαίσιο, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια θέτει ως κύρια σημεία στόχευσης για τις μονάδες υγείας ευθύνης της, την έγκαιρη  πρόσβαση των πασχόντων στις δομές υγείας για την αντιμετώπιση της  φυματίωσης, τη διασφάλιση διαθεσιμότητας αντιφυματικών φαρμάκων, και τη  συνεχιζόμενη παρακολούθηση των ασθενών μέχρι και το πέρας της αντιφυματικής θεραπείας, ώστε να προλαμβάνονται οι αναζωπυρώσεις  της νόσου και η ανάπτυξη αντοχής στα αντιφυματικά φάρμακα.

Παράλληλα, σχεδιάζει και υλοποιεί ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις για την  ευαισθητοποίηση των πολιτών και του υγειονομικού προσωπικού σχετικά με την νόσο και τον αποστιγματισμό των πασχόντων, τη διασύνδεση των  ευάλωτων πληθυσμών με τις μονάδες υγείας και αντίστοιχα των μονάδων υγείας με τα  εργαστήρια αναφοράς για τη φυματίωση.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα