Τον «δρόμο» για την Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει ο φάκελος για την πιστοποίηση του γύρου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης. 

 
Η διαδικασία που θα ακολουθήσει την κατάθεση του φακέλου αναμένεται να συναντήσει δυσκολίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού χώρες με βιομηχανία μεταποίησης χοιρινού κρέατος που διαθέτουν ήδη στην αγορά τυποποιημένα παρόμοια προϊόντα θα επιχειρήσουν να μπλοκάρουν ή να τροποποιήσουν το ελληνικό αίτημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και των εμπλεκόμενων φορέων της διεπαγγελματικής, της βιομηχανίας κρέατος και των χοιροτρόφων.
Ευχάριστο γεγονός χαρακτηρίζουν την ολοκλήρωση του φακέλου για τον χοιρινό γύρο οι…ειδικοί στο θέμα του χοιρινού γύρου.
Μιλώντας στο Creta24 ο Υπεύθυνος Ψητοπωλείου στο Ηράκλειο Αντώνης Κλαδάς, σημειώνει πως η πιστοποίηση του χοιρινού γύρου «μας γίνει τη δυνατότητα να ανταγωνιστούμε το τούρκικο γύρο Ντόνερ, να ορθώσουμε το ανάστημα και το κεφάλι. Μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να εξελίξουμε το προϊόν και την ποιότητα αλλά και να αποκτήσει φήμη στο εξωτερικό».