Η μετάλλαξη Omicron έχει αρχίσει να επελαύνει ανά τον πλανήτη δημιουργώντας μια νέα εξίσωση στην πανδημία. Οι διατυπώσεις των επιστημόνων πολλές. Στο πλαίσιο των αποκαλύψεων έρχεται να προστεθεί ένα νέο ανησυχητικό εύρημα Βρετανών επιστημόνων.

Οι επιστήμονες, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, διατείνονται ότι έχουν ταυτοποιήσει μια νέα «ύπουλη», όπως, χαρακτηριστικά, λένε εκδοχή της Omicron. Τη χαρακτηρίζουν ύπουλη γιατί δεν μπορεί να εντοπιστεί εύκολα μέσα από μοριακούς ελέγχους.

Το εύρημα ανακοινώθηκε ενώ στη Βρετανία ενώ τα κρούσματα της Omicron αυξάνονται εκθετικά.

Η ύπουλη παραλλαγή, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα των Βρετανών, φέρει πολλές παραλλαγές, όπως και η Omicron, όμως το εν όγω στέλεχος δεν έχει μια συγκεκριμένη γενετική οδηγία που επιτρέπει στα PCR τεστ να χρησιμοποιούνται ως μέσα εντοπισμού.

Οι ερευνητές, ωστόσο, εκτιμούν πως είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν εάν η νέα μορφή της Omicron θα εξαπλωθεί εξίσου ταχύτατα όπως η μετάλλαξη της Μποτσουάνα.

Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην Omicron αποτελεί νέα σπαζοκεφαλιά για την ιατρική κοινότητα.

Με 32 παραλλαγές στην πρωτεϊνική ακίδα, πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως η αποτελεσματικότητα των ενέσιμων σκευασμάτων δεν θα είναι η ίδια όπως συμβαίνει με άλλες παραλλαγές.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν, όμως, στη «φαρέτρα» τους νέα όπλα, έχουν δεσμευτεί δηλαδή για παραγωγή νέων δόσεων που να στοχεύουν στην αντιμετώπιση της Omicron.

Προ ημερών η Omicron χαρακτηρίστηκε ανησυχητική από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στη συνέχεια ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, εξήγησε πως πιθανότατα δεν είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

Το σίγουρο φέρεται να είναι, με βάση τουλάχιστον τις μέχρι στιγμής μολύνσεις, πως προκαλεί ήπια συμπτωματολογία και όχι βαριά νόσηση, θυμίζοντας κρυολόγημα.

Πηγή: protothema.gr