Γρίπη των πτηνών: Τα πουλιά έζησαν φέτος τη δική τους πανδημία

Πρέπει να διαβάσετε

Η επιδημία γρίπης που σάρωσε φέτος τα πτηνοτροφεία ήταν η χειρότερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα σε Ευρώπη και  Αμερική.

Στις ΗΠΑ, συνολικά 50,54 εκατομμύρια πτηνά, κυρίως γαλοπούλες και κοτόπουλα, πέθαναν από την ασθένεια ή θανατώθηκαν προληπτικά, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, το οποίο έκανε λόγο για τη χειρότερη καταγεγραμμένη καταστροφή που αφορά την υγεία των ζώων.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) είχε ανακοινώσει ότι φετινή επιδημία γρίπης των πτηνών ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη και οδήγησε στον θάνατο ή τη θανάτωση σχεδόν 50 εκατομμυρίων πουλερικών.

Ακόμα και ο εντοπισμός ενός κρούσματος μπορεί να οδηγήσει στην προληπτική θανάτωση όλων των πτηνών ενός εκτροφείου, τα οποία μπορεί να φτάνουν το ένα εκατομμύριο στην περίπτωση των πτηνοτροφείων παραγωγής.

Οι πτηνοτρόφοι καλούνται να μην έρχονται σε επαφή με άρρωστα ή νεκρά πουλιά, αν και ο κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο θεωρείται μικρός.

Αποικία από σούλες στις ακτές της Βρετάνης γέμισε νεκρά πουλιά λόγω του ιού (Reuters)

Αύξηση τιμών

Η φετινή επιδημία εκτόξευσε σε ύψος ρεκόρ την τιμή των αβγών και της γαλοπούλας στις ΗΠΑ, επιδεινώνοντας την κρίση του πληθωρισμού.

Στη Βρετανία, ορισμένα σουπερμάρκετ επέβαλαν όριο στον αριθμό των αβγών που μπορεί να αγοράσει κάθε πελάτης.

Σύμφωνα με κοινή έκθεση της EFSA, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και του εργαστηρίου αναφοράς της ΕΕ, το φετινό καλοκαίρι καταγράφηκε πρωτοφανής αριθμός εστιών σε πτηνοτροφεία αλλά και μεγάλες απώλειες θαλάσσιων πτηνών που φώλιαζαν στις ευρωπαϊκές ακτές στον Ατλαντικό.

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 500 αργυροπελεκάνοι πέθαναν στις Πρέσπες.

Η γρίπη των πτηνών, η οποία συνήθως εμφανίζεται το φθινόπωρο και τον χειμώνα, μεταδίδεται συνήθως από τα κόπρανα μολυσμένων μεταναστευτικών πτηνών ή με άμεση επαφή με μολυσμένη τροφή ή εξοπλισμό.

Η φετινή επιδημία επηρέασε 37 ευρωπαϊκές χώρες, τον μεγαλύτερο αριθμό μέχρι σήμερα, και μέχρι τον Οκτώβριο είχαν καταγραφεί στην Ευρώπη 2.467 επιμέρους επιδημίες σε πτηνοτροφία, ενώ ο αριθμός των άγριων πτηνών στα οποία ανιχνεύθηκε ο ιός ξεπέρασε τα 3.500.

Πηγήin.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα