«Επικίνδυνα υπερβολικό» χαρακτήρισε τον θόρυβο που γίνεται για τις παρενέργειες των εμβολίων ο καθηγητής φαρμακολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και το Σωτήρη Μεταξά.

Όπως ανέφερε κ. Γραβάνης, είναι αδιανόητο να μιλάμε για ένα ή δύο περιστατικά θρομβώσεων σε ένα εκατομμύριο εμβολιασμένων πολιτών όταν καθημερινά στη χώρα μας χάνουμε από 70-100 πολίτες από κορωνοϊό.

«Όλοι γνωρίζουμε την ασπιρίνη και είναι εκατομμύρια αυτοί που τη χρησιμοποιούν καθημερινά. Κάθε χρόνο 21-24 θάνατοι αποδίδονται στην χρήση ασπιρίνης και κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ τη χρησιμότητα της. Είναι προβληματικό να συζητάμε για δευτερογενής δράσεις με συχνότητα ένα ή δύο περιστατικά στο ένα εκατομμύριο εμβολιασμών», ανέφερε ο κ Αχιλλέας Γραβάνης τονίζοντας πως όσοι συντηρούν τη συζήτηση αυτή το κάνουν κακόβουλα για να προκαλέσουν πρόβλημα στους εμβολιασμούς που είναι όπως είπε «η μοναδική διέξοδος από την πανδημία».

Ο κ. Γραβάνης χαρακτήρισε απόλυτα ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca δίνοντας μάλιστα και το ακόλουθο παράδειγμα. Όπως είπε, αν 11 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα εμβολιάζονταν όλοι με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα υπήρχαν μόλις 50 περιστατικά θρομβώσεων που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν γιατί υπάρχει πλέον η σχετική γνώση για αυτό. Μάλιστα όπως πρόσθεσε οι πιθανότητες απώλειας ζωής θα ήταν πολύ μικρές.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα ή δύο περιστατικά παρενεργειών στο ένα εκατομμύριο όταν καθημερινά στη χώρα μας χάνουμε 70-100 πολίτες από κορωνοϊό. Επίσης γνωρίζουμε πως στους 100 βαρέως πάσχοντες από κορωνοϊό οι 16 θα αντιμετωπίσουν σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων όπως αυτά από τα οποία έχασε τη ζωή του πριν ένα χρόνο ο Γερμανός καθηγητής που ήταν το πρώτο θύμα στην Κρήτη λόγω του κορωνοϊού», ανέφερε ο διακεκριμένος καθηγητής φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο κ. Γραβάνης επανέλαβε πως είναι απόλυτα ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca, προτρέποντας όλους τους πολίτες να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο, ειδικά όσους έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.

«Τα περιστατικά θρομβώσεων εμφανίζονται στις πρώτες 5 με 7 μέρες από την πρώτη δόση του εμβολίου. Για αυτό θεωρώ πως όλοι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση να σπεύσουν να κάνουν και τη δεύτερη δόση χωρίς να φοβούνται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γραβάνης.