Γραμμή βοήθειας Help-line: Σκεφτείτε καλά τι δώρο θα κάνετε στα παιδιά σας

Πρέπει να διαβάσετε

Ηλεκτρονικές συσκευές κι ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελούν δώρα που αγαπούν πολύ τα παιδιά. Εν τούτοις κρύβουν κάποιους κινδύνους, τους οποίους επισημαίνει η γραμμή βοήθειας Help-line.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

«Δεν ξεμπλέκουν οι γονείς αγοράζοντας playstation…»

«Το 80% των παιδιών στην Ελλάδα, δυστυχώς είναι στα κοινωνικά δίκτυα στις τάξεις του Δημοτικού. Βλέπουμε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή εκφοβισμού ή λάθος πρότυπα. Άρα λοιπόν οι γονείς να ξέρουν ότι από τη στιγμή που θα πάρουν κινητό σε ένα παιδί του Δημοτικού, θα πρέπει να ελέγχουν πόσο χρόνο αφιερώνει το παιδί σε αυτό και που έχει πρόσβαση μέσω αυτού. Σε ότι αφορά στις διαδικτυακές κονσόλες, δυστυχώς, επίσης βλέπουμε ότι παιδιά του Δημοτικού -σχεδόν όλα- έχουν κονσόλες και σχεδόν όλα παίζουν παιχνίδια ακατάλληλα για την ηλικία τους. Δεν ξεμπλέκουν οι γονείς παίρνοντας play station.Αντιθέτως μπλέκουν, γιατί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε πάρα πολλά πράγματα. Δεν είναι τόσο αθώα όλα αυτά» σημείωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο Υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας Help-line του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργος Κορμάς.

Πρόστιμο 520 εκ. $ sto Fortnite

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εταιρεία στην οποία ανήκει το δημοφιλές παιχνίδι fortnite καλείται να πληρώσει πρόστιμο 520 εκ. δολαρίων, έπειτα από καταγγελίες ότι συνέλεξε προσωπικά δεδομένα παιδιών χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων. Eπίσης, κατηγορήθηκε για έκθεση παιδιών κι εφήβων σε bullying, απειλές, παρενοχλήσεις και σε επικίνδυνες και ψυχολογικά τραυματικές καταστάσεις, όπως αυτοκτονία, κατά τη διάρκεια χρήσης του fortnite και μέσω της προεπιλογής του παιχνιδιού για ενεργοποιημένη ζωντανή φωνητική και γραπτή επικοινωνία. Επιπροσθέτως, η εταιρεία κατηγορήθηκε για απόσπαση εκατομμυρίων ευρώ από παίκτες όλων των ηλικιών, μέσω online αγορών με παραπλανητικό τρόπο.  

Ηλεκτρονικά παιχνίδια vs Όρια = 1-0

«Οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αλλάζουν την καθημερινότητα των παιδιών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ο πρώτος λόγος τσακωμού στην οικογένεια η πρόσβαση στο internet ή τα παιχνίδια. Αν οι γονείς θεωρούν ότι μπορούν να βάλουν όρια, πλανώνται πλάνην οικτρά. Αυτό όμως που φοβόμαστε σε όλα αυτά δεν είναι μόνο ο χρόνος που σπαταλιέται σε αυτά. Γιατί μπορεί να βάλουμε όριο δυο ώρες την εβδομάδα, ωστόσο μπορεί όλη αυτήν την εβδομάδα το μυαλό του παιδιού να είναι γύρω από το παιχνίδι. Επίσης, λόγω του περιεχομένου των παιχνιδιών αυτών, τα παιδιά ενδέχεται να αποκτήσουν ανοχή στη βία, να γίνουν επιθετικά. Ο συσχετισμός αποτυπώνεται κι από τις τελευταίες έρευνες που έχουμε κάνει. Επιπροσθέτως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιλαμβάνει πλέον στις εξαρτήσεις και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Κι όσο περνάνε τα χρόνια, τα όρια ηλικίας πέφτουν. Έχω μιλήσει με πάνω από 1.000 παιδιά όλα αυτά τα χρόνια που έχουν ενηλικιωθεί κι είχαν εξάρτηση από το διαδίκτυο. Όλα αυτά τα παιδιά μας λένε ότι οι γονείς φταίνε που δεν τα προστάτευσαν και δεν τους βρήκαν μια άλλη δραστηριότητα. Επομένως, αγοράστε τους κάποιο άλλο παιχνίδι. Σε έρευνες που γίνονται σε όλο τον κόσμο, προκύπτει ότι τα παιδιά που δεν έχουν εμπλακεί σε όλο αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα, δηλαδή games και κοινωνικά δίκτυα, είναι πιο χαρούμενα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κορμάς.

Επιλέγουν τον ψηφιακό έναντι του πραγματικού κόσμου

Ιδιαιτέρως ανησυχητικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Help-line, υπάρχουν περιπτώσεις που η ελευθερία του χρόνου κατά τα φοιτητικά χρόνια, δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους νέους να αφιερώνουν πολλές ώρες στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, με αποτέλεσμα να φτάνουν στο σημείο ακόμη και να εγκαταλείψουν τις σπουδές, «βυθισμένοι» στον ψηφιακό κόσμο. «Σε παλαιότερη έρευνα σε 600 καλούς μαθητές, είχε προκύψει ότι τα παιδιά αυτά αφιέρωναν τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που είχαν μετά το διάβασμα, στην περιήγηση στο διαδίκτυο και τα παιχνίδια. Όταν λοιπόν πήγαν να σπουδάσουν, είχαν πρόβλημα στην κοινωνικοποίησή τους. Στους φοιτητές έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα σε αυτό το θέμα» υπογράμμισε ο κ. Κορμάς.
H Help-line παρέχει δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλές από εξειδικευμένους ψυχολόγους τηλεφωνικά στο 210 6007686. Ακόμη, οι ειδικοί της Γραμμής είναι διαθέσιμοι μέσω του e-mail info@help-line.gr και μέσω chat καθημερινά 14:00-17:00.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα